Başı sıkışan siyasetçiler hep bunu yapıyor…

Yolsuzluktan yargılanan Netanyahu bakın kiminle fotoğrafını paylaştı...Peki bu ne anlama geliyor…

DÜNYA - 26-05-2020 14:44 514 kez okundu.

Başı sıkışan siyasetçiler hep bunu yapıyor…

 

2018’den itibaren üç erken seçim yapılan İsrail’de Benyamin Netanyahu Başbakanlığında yeni hükümet 18 Mayıs’ta kuruldu. Netanyahu’nun eski genelkurmay başkanı Benny Gantz Bentz’in Mavi-Beyaz ittifakıyla kurduğu koalisyon hükümetindeki asker kökenli bakanların sayısı dikkat çekiyor. 18 ay sonra (eğer ortada hükümet kalırsa) Başbakanlık koltuğuna Gantz oturacak. Mavi-Beyaz blokun  iki numaralı ismi eski genelkurmay başkanı Gabi Aşkenazi de Dışişleri Bakanı oldu.

Hemen hatırlatalım Mavi Marmara katliamında genelkurmay başkanı olan Aşkenazi, katliamı savunmuştu. Yolsuzluk başta olmak üzere çok sayıda yüz kızartıcı suçtan yargılanan Siyonist Netanyahu’nun kurduğu bu hükümet yamalı bir bohçayı andırıyor. Hükümetin kirli pazarlıklar sonucunda kurulduğunu söyleyebiliriz. Koltuk kavgası nedeniyle iki defa ertelenen yemin töreni pazarlıkların hayli çetin geçtiğini gösteriyor, öyle ki açıkta kalan bir çok isim için yeni bakanlıklar ihdas edildi. Netanyahu tarafından kurulan bu yeni bakanlıklar ulufeden başka bir anlam ifade etmiyor. İsrail tarihinde ilk kez görevdeki başbakana bir dava açılıyor. Netanyahu bu kepazeliğiyle bir ilki yaşıyor.

FOTOĞRAFIN DİLİ NE ANLATIYOR
Yargılanmasına başlanan Netanyahu yargılamalar sürerken koltuğunda oturmaya devam edecek. Netanyahu ve Hükümetin İsrail’e en büyük vaadi   Batı Şeria’nın işgali. Koalisyonda bu kadar üst düzey askerin yer alması da bundan. Netanyahu’nun yolsuzluklarını ört bas etmesinin en büyük aracı yeni bir savaş olacağa benziyor. Tabi bir de MOSSAD var. MOSSAD’ın başında buluna Yossi Cohen ile yakın ilişki içinde olan Netanyahu yargılamaların başladığı günlerde Yossi Cohen ile paylaştığı bu pozda açıkça meydan okuyor.
Eski genelkurmay başkanlarını vitrine koyduğu koalisyonunun yanına bir de MOSSAD’ı ekleyince kendisini halk kahramanı olarak gören Netanyahu bunu üzerindeki toplumsal baskıyı kırmaya çalışıyor. Korona günlerde bile Netanyahu’yu protesto etmek için sokaklara çıkanların kararlılığına bakılınca  Bibi’nin ( Netanyahu’nun lakabı) işi zor gözüküyor. Yemin töreninde “Siyonizmin tarihinde ileri bir sayfa daha açacağız” minvalinde sarf ettiği sözler Filistin halkı için kan ve gözyaşının habercisi gibi duruyor.

“SİZİ BİZ KURTARDIK” MESAJI
Ülkenin çıkarlarını koruduğu ve bir kült oluşturduğu için MOSSAD denilince İsrail’de kabaca akan sular duruyor. Sadece İsrail’de değil MOSSAD diasporadaki Yahudiler içinde büyük bir övünç kaynağıdır. Bu nedenle bu kuruma duyulan güven, sevgi ve bağlılık tartışılmaz. Dünyada da böyledir. MOSSAD’ı herkes iyi kötü bilir, en azından duymuştur. MOSSAD İsrail’in uluslararası bir markasıdır. Netanyahu’da anlayacağınız yolsuzluktan kurtulmak için Kovid-19 ile mücadele eden ve “ülkeyi çaldıkları test kitleriyle uçuruma düşmekten kurtaran” MOSSAD’la topluma mesaj gönderiyor; “Sizi biz kurtardık”.

Cohen ile Netanyahu arasındaki sıkı ilişkileri bilmeyen yok. 2009’dan beri Başbakan koltuğunda oturan Netanyahu koltuktan kalkmamak için her yolu deniyor. Fakat MOSSAD ile kurduğu ilişki ve teşkilatı kendi geleceği için bir aparat olarak kullanması pek hoş karşılanmayacağa benziyor. MOSSAD üzerinde kendisine güç devşirmeye çalışan Netanyahu’nun bu hareketini, 16 yıl sonra Türkiye’ye inen İsrail Hava Yollarına ait kargo uçağı ile yan yana da düşünebilirsiniz. Doğu Akdeniz’de Tel-Aviv ve Ak Parti Hükümet arasında atılan ısınma turları, Netanyahu’nun yeni kozları olarak gözüküyor. 19 Temmuzda yapılacak ikinci duruşma öncesi bakalım Bibi hangi kartları açacak…

Gökçen  Göksal
Gökçen Göksal

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Tarihi hamle: 6 AB ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor

Tarihi hamle: 6 AB ülkesi Filistin'i tanımaya hazırlanıyor

09-05-2024 - DÜNYA

Türkiye’nin boykot kararı İsrail gündeminde

Türkiye’nin boykot kararı İsrail gündeminde

09-05-2024 - DÜNYA