DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-02-2024 01:30

52 ülkeden Rusya'ya 'ilhak ettiğin Kırım'dan çık' çağrısı!

Birleşmiş Millet (BM) üyesi 52 ülke ve AB, 10 yıldır Rusya'nın işgal ettiği Kırım'dan çekilmesini istedi. Rusya 10 yıldır ilhak ettiği Kırım'da demografiyi değiştirmek için bölge yaşayan Kırım Türklerini sürmüş yerlerine ise kendi vatandaşlarını getirmişti.

52 ülkeden Rusya'ya 'ilhak ettiğin Kırım'dan çık' çağrısı!

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 52 ülke ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın 19 Şubat 2014'te Kırım'ı ilhakının 10. yılında Moskova'yı Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) "Ukrayna'ya yönelik işgalin derhal sonlandırılması" çağrısına uymaya çağırdı.

Ortak açıklamada, Kırım'ın ilhakının 10. yılı ve Ukrayna'nın "kışkırtılmamış, kapsamlı ve yasadışı işgalinin" 2. yılı olduğunun altı çizildi. Uluslararası hukukun bu açık ihlalinin kınandığı açıklamada, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarında başlattığı askeri operasyonu derhal askıya almasını ve UAD'nin 16 Mart 2022 tarihli geçici tedbir kararına uymasını talep etti.

Açıklamada ayrıca, Rus güçlerinin sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırılarının da kınanması ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğinin vurgulanması yapıldı. İran, Belarus ve Kuzey Kore gibi ülkelerin Rusya'ya askeri desteğinin devam etmesi de eleştirildi.

Ukrayna halkıyla dayanışma gösterilen açıklamada, Rusya'dan savaş esirlerinin takas edilmesi ve hukuka aykırı olarak alıkonulan tüm kişilerin serbest bırakılması istendi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğin teyit edildiği açıklamada, işlenen uluslararası suçlar için hesap verebilirliğin sağlanması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.

Açıklamaya imza atan ülkeler şu şekilde:

Ukrayna, Arnavutluk, Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Kıbrıs, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, Japonya, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Marshall Adaları, Mikronezya (Federal Devletleri), Monako, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Paraguay, Polonya, Portekiz, Kore Cumhuriyeti, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay ve Avrupa Birliği.

Gazete AntalyaGazete Antalya