Diyanet-Sen olarak bütün toplu sözleşme görüşmelerinde ana gündem maddelerinin başında fahri, vekil ve din görevlilerinin kadro meselelerini öncelediklerini ifade eden Yıldız, kadro taleplerinin gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ederken sözleşmelerinin iptal edildiğinin altını çizerek, “Biz fahri ve vekillerin kadro taleplerini gerçekleştirmek için çalışırken, tüm toplu sözleşme görüşmelerinin ana konusu yaparken, şu anda çalışanların özlük haklarının genişletilmesini, sigorta girişlerinin 30 gün üzerinden tam olarak yapılması için çalışılmasını beklerken maalesef böyle bir sonuç ile karşılaştık. Geçen hafta itibarı ile Türkiye genelinde tüm fahri Kur’an kursu öğreticilerimizin görevlerine bütçe yetersizliğinden kaynaklı bir son verme olayı gerçekleşti. Dolayısıyla bu kardeşlerimizi yılın 4 mevsiminde gidip görev yapan kardeşlerimizi bu karar kırmıştır” dedi.
“BURADA ÇİFT TARAFLI MAĞDURİYETE NEDEN OLUNDU”
Diyanet İşleri Başkanlığının ek bütçe talebinin tasarruf genelgesi nedeniyle reddedildiğini ifade eden Yıldız, ret cevabının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının fahri Kur’an kursu öğreticilerinin görevlerine son verdiğini kaydetti. Yıldız, “Türkiye genelinde 4-6 yaş Kur’an kurslarında bu hocalar dikkate alınarak sınıflar oluşturulmuş öğrenci kayıtları yapılmış ve binlerce öğrenci bu anlamda boş duruma düştüler. Böyle bir boşluğa düşünce de bu sefer Diyanet İşleri Başkanlığı ihtiyaç odaklı açılan Kur’an kurslarını kapatıp diğer bölgelerde görev yapan hocaları fahri hocalardan boşalan kurslara görevlendirme gibi bir yolu seçti. Burada mağduriyet tek taraflı iken bu sefer çift taraflı olmaya başladı. İhtiyaç odaklı Kur’an kursları kapatıldığı için oralardaki öğrenciler ve görevi sonlandırılan fahri hocalar mağdur oldu” ifadelerini kullandı.
“KUR’AN KURSLARIMIZI, TASARRUF TEDBİRLERİNE KURBAN ETMEMELİYİZ”
Tasarruf tedbirleri nedeniyle fahri Kur’an kursu öğreticilerinin sözleşmelerinin sona ermesinin doğru olmadığını ifade eden Yıldız, Kur’an kurslarının önemli olduğunu belirterek, “Eğitimden tasarruf olmaz, din hizmetinden tasarruf olmaz. Maddi olarak tasarruf yapıyorum derken manevi olarak insanlarımızı kaybetmenin bir anlamı yok. Tasarrufu başka yerlerden yapalım, kaynaklarımızı başka yerlerden oluşturalım ve bir an önce fahri Kur’an kursu öğreticilerimizin ek ders ücretlerinin Diyanet İşleri Başkanlığımıza verilmesi ile Kur’an kurslarının açılmasını talep ediyoruz. Kur’an kurslarımızı tasarruf tedbirlerine kurban etmemeliyiz. 4-6 yaş grubu Kur’an kursları üvey evlat muamelesi görmemelidir” diye konuştu.
Muhabir Mehmet Fahri Özkan / Milli Gazete