RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 28-01-2020 03:05

Esnaf, indirim, bekliyor

Antalya Elektronikçiler Odası Başkanı Metin Süngü, “Sektörümüze yönelik KDV ve ÖTV indirimlerinin hayata geçirilmesi gerekli” dedi.

Esnaf, indirim, bekliyor

2017 ve 2018 yıllarında mobilya ve birçok sektörde, KDV ve ÖTV indirimine gidilmişti. Yüzde 18’den 8’e düşen KDV oranları 2019’un Haziran ayı sonuna kadar sürmüştü.  Yeni yılın ilk KDV indirimi mobilya sektöründe hayata geçirildi.  Bu gelişmenin ardından diğer sektörlerde KDV indirimi beklemeye başladı. 

Beklenti arttı
Mobilya sektöründe uygulanan yeni yılın ilk KDV indiriminin Elektronikçiler Odası kapsamında yer alan esnaflara da uygulanması gerektiğini kaydeden Başkan Süngü, mobilya sektöründe gerçekleştirilen KDV indirimiyle sektörün canlanacağını belirtti. Ekonomi çarklarının işlemesi için esnafın iş yapması gerektiğinin altını çizen Süngü, tüm elektronik eşya sektörüne yönelik ÖTV ve KDV indirimi yapılması gerektiğini dile getirdi. Süngü, “Evlenecek gençler KDV ve ÖTV indirimi yapılmasını bekliyor. Bu beklentinin bir kısmı mobilya sektöründe yapılan indirimle gerçekleşti. Ama evlenecek çiftlerin kuracağı çatının altında sadece mobilya yer almıyor. Beyaz eşyasından, elektronik eşyalara kadar geniş bir yelpaze bulunmakta. Şimdi evlenecek gençlerimiz elektronik eşya sektöründe de bir ÖTV ve KDV indirimi bekliyor. Bu indirim de gelirse tüm sektörler canlanacak, vatandaşların alışveriş oranı artacak ve ekonomimiz büyümesini sürdürecektir” diye konuştu.

Süngü, “Geçmiş yıllarda uygulamaya konulan vergi indirimleri, kapsadıkları sektörlerde iş hacmini ciddi oranda arttırdı. Hatta vergi indirimleri sona erince, birçok sektörde iş hacmi düşüş gösterdi. 2018’de yaşanan döviz spekülasyonu sonrası, atılan olumlu adımlarla toparlanma süreci gösteren ekonomimizin dinanizmliğini sürdürmesi için vergi indirimlerine ihtiyaç duyulduğu kesindir.  Satışlar arttıkça devletin alacağı vergi de artar. Bu şekilde ekonominin çarkları dönmeye devam eder.  Vergi indirimiyle ilgili kapsam mutlaka genişletilmeli. Odamız faaliyet alanı içerisinde KDV ve ÖTV indirimine ihtiyaç duyan birçok esnaf bulunmakta. Bu esnaflarımıza yönelik yapılacak vergi indirimi kendilerinin rahat bir nefes almasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Veli AKOĞLU

Gazete AntalyaGazete Antalya