DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-04-2024 14:38

İran-İsrail gerilimi tırmanıyor

Gerilim tırmanırken CENTCOM şefi Michael Erik Kurilla, bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile bir araya geldi

İran-İsrail gerilimi tırmanıyor

Amerikan medyası, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısının bu gece gerçekleşebileceğini yazdı. İran, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluk binasına yapılan saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor. Saldırıda üst düzey Devrim Muhafızları mensupları ölmüştü. Gerilim tırmanırken CENTCOM şefi Michael Erik Kurilla, bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile bir araya geldi. CNN ise Tahran'ın bölgesel gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak için İsrail'i vekilleri aracılığıyla hedef alabileceğini yazdı. 

Amerikan yayın organlarından CBS'nin ismini açıklamadığı iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre; saldırının 100'den fazla insansız hava aracı ve ülke içindeki askeri hedeflere yönelik düzinelerce füze içerebileceği belirtilirken, yetkililer İsrail'in bu ölçekte bir saldırıyı savuşturmakta zorlanacağı uyarısında bulundu. 

Ancak yetkililer, Tahran'ın bölgesel bir tırmanıştan kaçınmak için daha küçük çaplı bir saldırıyı tercih edebileceğini de söyledi. 

İsrail yüksek alarm durumunda

İsrail, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve aralarında iki generalin de bulunduğu çok sayıda Devrim Muhafızları komutanının ölümüne yol açan hava saldırısının intikamını almak amacıyla İran'ın İsrail hedeflerine saldırı düzenleyeceği yönündeki çok sayıda istihbarat değerlendirmesi nedeniyle yüksek alarm durumuna geçti.

Hem Tahran hem de Şam, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu ancak Tel Aviv, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınmıştı. 

CENTCOM şefi, İsrail Savunma Bakanı ile bir araya geldi

İran'ın İsrail'e yönelik olası saldırısının Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açabileceği endişesiyle ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) şefi General Michael Erik Kurilla, bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile bir araya geldi.

CENTCOM şefi Kurilla ile İsrail askeri heyetinin görüşmesi

Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamada ikilinin "İran'ın İsrail Devleti'ne karşı bölgesel bir tırmanmaya yol açabilecek bir saldırısına karşı hazırlıklı olma konusunu" ele aldıkları belirtildi.

Savunma Bakanı Gallant ise toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, "Düşmanlarımız İsrail ve ABD'yi birbirinden ayırabileceklerini düşünüyorlar ama tam tersi bizi bir araya getiriyor ve bağlarımızı güçlendiriyorlar. Omuz omuza duruyoruz" dedi. 

ABD ile koordinasyon vurgusu

IDF'den yapılan açıklamada Halevi'nin Kurilla ile görüşmesinden önce ordunun "tüm senaryolara hazır olup olmadığı" konusunda "kapsamlı" bir değerlendirme yaptığı belirtildi.

Açıklamada, "IDF her türlü tehdide karşı saldırı ve savunmada iyi hazırlanmış durumda. Savaştayız ve yaklaşık altı aydır yüksek alarm durumundayız. IDF, İran'da ve çeşitli arenalarda olup bitenleri yakından izlemeye devam ederken, ABD silahlı kuvvetleriyle koordinasyon içinde mevcut ve potansiyel tehditlerle başa çıkmak için sürekli olarak hazırlanıyor" denildi. 

Beyaz Saray: Yakından izliyoruz

Olası saldırısının zamanlaması hakkında bilgi vermeyi reddeden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby"Bunu çok ama çok yakından izliyoruz" dedi.

İsrail ve ABD, olası bir İran saldırısına hazırlanırken CNN'e konuşan ABD'li bir savunma yetkilisi, Savunma Bakanlığı'nın "bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek ve ABD kuvvetleri için kuvvet korumasını artırmak için" Orta Doğu'ya ek varlıklar taşıdığını söyledi.

CNN, bu hafta başında konuyla ilgili ABD istihbaratına aşina iki kişinin aktarımlarına dayanarak İran'ın İsrail'e yönelik olası saldırısının doğrudan İran tarafından değil, bölgedeki İran vekil güçleri tarafından gerçekleşeceğini bildirmişti. 

Kaynaklar, İran ve vekil milis gruplarının ABD birliklerine ya da bölgedeki diğer varlıklara saldırmaya hazır görünmediğini, ancak İran'ın tüm vekil güçleri üzerinde tam bir komuta ve kontrole sahip olmadığını, bu nedenle ABD varlıklarına saldırı olasılığının tamamen göz ardı edilemeyeceğini belirtmişti. 

Gazete AntalyaGazete Antalya