Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sene-i devriyesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘6 Şubat Depremleri’ konulu basın toplantısı düzenledi. 6 Şubat 2023 tarihinin, ülke açısından benzeri olmayan bir acının tarihi olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Milletvekili Kılıç, 1 yıl evvel yaşanan depremler neticesinde 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce insanın hala kayıp iken, milyonlarca insanın evsiz kaldığını hatırlattı.
“YARALARI SARMAYA GAYRET ETTİK”
Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 6 Şubat depremlerinde 11 ilde toplam 518 bin 9 konut yıkıldığını veya ağır hasar aldığının bilgisini veren Milletvekili Kılıç, “Bunlara ek olarak 131 bin 577 konut da orta derecede hasar aldı. Toplamda yıkılan ve yıkılacak olan konut sayısı 649 bin 586 olarak gerçekleşti. Depremin ilk anından itibaren geçtiğimiz bir yıl boyunda sivil toplum kuruluşlarının saha çalışmaları ve milletimizin gayretleriyle yaralarımızı bir nebze de olsa sarmaya gayret ettik” dedi.
“İKTİDAR VAZİFESİNİ YERİNE GETİREMEDİ”
Mevcut iktidarın yaşanan deprem faciası sonrası sergilediği tutumu ele alan Milletvekili Kılıç, “Devlet olmanın gereği olarak; depremden önce, enkazlar varken ve depremden sonra yapılması gerekenleri masaya yatırdığımızda üzülerek ifade ediyorum ki iktidar üzerine düşen vazifeyi yerine getirememiştir. Yine bu süreçte; menfaat ilişkilerine dayalı iktidar anlayışının ülkemize ödettirdiği bedelleri acı bir şekilde yaşamış olduk” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANI VATANDAŞLARI TEHDİT EDİYOR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 gün önce Hatay’da yaptığı konuşmayı alıntılayarak ‘itiraf’ niteliğinde bir konuşmaya imza altını çizen Milletvekili Kılıç, “Cumhurbaşkanı, Merkezi yönetimle yerel yönetim birlikte olmazsa o ile herhangi bir hizmetin gitmeyeceğini ve bu sebeple depremde Hatay’a herhangi bir hizmetin gitmediğini itiraf etti. Bir cumhurbaşkanının bu ifadeleri kullanması en hafif ifadeyle vicdansızlıktır. Kendi partisine oy vermeyen vatandaşları dışlamak ve üstü örtülü de olsa tehdit etmek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Cumhurbaşkanı bütün vatandaşlarına eşit mesafede olmalıdır” şeklinde konuştu.
“HÜKÜMET ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR”
Depremin ardından yıkılan veya yıkılması gereken konutların toplam sayısının 649 bin 586 iken, rakamlarla net bir biçimde ortaya konulabilecek tabloda hükümetin yürüttüğü çalışmalarda insanları ‘kandırmaya yönelik tutumlar’ sergilediğini vurgulayan Milletvekili Kılıç, “İktidar yaptığı konutları sanki bedava dağıtıyor gibi bir algı oluşturmaya çalışsa da yaptığı konutların parası alınacak. Sayın Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı iken 100 bin konut projesi sözü verilmişti. Bu proje kapsamında İstanbul’da TOKİ 5.000 konutun çekilişini yaptı. Vatandaşlar 250-300 bin TL’ye konut almayı beklerken şimdi bu konutların fiyatı 4 milyon liraya kadar çıktı. Üstelik inşaatı bitmiş konut dahi yok! Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızda maalesef benzer bir tabloyla karşılaşacaklar. Depremzedelere satılacak olan deprem konutlarının fiyatları, ödeme planları henüz belli değil” ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Kılıç, Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma ile sonuçlanan 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük depremi sonrası oluşan mağduriyetin bir benzerinin 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası mağdur bölgeler olarak tanımlanan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Elazığ'da da yaşanacağını belirtti.