EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-04-2024 14:33

Uzmanlar kritik seviyeyi açıkladı

Altın, 2.448,75 dolar ile yeniden rekor tazeledi. Fiyatlar hafta boyunca yüzde 3’ten fazla artarken diğer değerli metalleri de peşinden sürükledi. Ons altındaki yükseliş gram altına da yaradı.

Uzmanlar kritik seviyeyi açıkladı

Ortadoğu’da çalan savaş çanları, ABD üretici enflasyonu, merkez bankalarının alımları yatırımcının ‘güvenli liman’ arayışını artırdı ve altın yeniden zirveye oturdu. Son altı haftada yüzde 17 artış gösteren ons altın, dün erken saatlerde 2.400 doları gördü, ardından artan gerilimle 2.448,75 dolar/ons’a kadar çıktı. Altın ile birlikte gümüş, platin ve paladyum da prim yaptı.

Uzmanlara göre altının yükselişinde Wall Street Journal gazetesinde de yer alan İsrail’in, geçen hafta Suriye'deki elçilik binasına düzenlenen saldırıya misilleme olarak önümüzdeki iki gün içinde İran'dan gelecek bir saldırıya hazırlandığı yönündeki haberler ile Rusya – Ukrayna gerilimi gibi jeopolitik risklerde yaşanan artış ön plana çıkarken sarı metalde yükselişi destekleyen bir dizi ekonomik etken de var.

Fed’den beklenen faiz hareketi için izlenen ABD enflasyonuna ilişkin seyir, Çin'in de aralarında bulunduğu bazı merkez bankalarının altında alımlarını artırması yatırımcıların daha fazla altın alımını destekliyor. Bu arada Vietnam merkez bankası piyasayı istikrara kavuşturmak için külçe altın arzını artıracağını söylerken, Çin merkez bankası Mart ayında rezervlerine daha fazla altın ekledi.

Nitekim analistler, “Çin ekonomisine ilişkin endişeler, küresel ekonominin büyümesine ilişkin endişeleri besliyor ve bu aynı zamanda güvenli liman varlıkları arayışına yönelik piyasa duyarlılığını da artırıyor" yorumunu yaptı.

Altındaki yükseliş hareketi spot gümüşü de yüzde 2 artışla ons başına 29,90 dolara çıkardı. Bu da gümüşün 2021 başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığı anlamına geliyor. Analistler, altının gücünün gümüş fiyatlarını desteklediğini ve salı günü açıklanan endüstriyel üretim rakamlarının gümüşe yönelik endüstriyel talebe ilişkin yeni ve olumlu bir sinyal verdiğini belirtti. Buarada platin yüzde 1,7 artışla 996,36 dolara, paladyum ise %0,5 artışla 1.051,50 dolara yükseldi. Böylece her üç değerli metal de prim yapmış oldu.

Analistler, beklenenden güçlü gelen ABD tüketici enflasyonuna ilişkin verilerin ardından tahminlerin gerisinde gerçekleşen üretici fiyatlarındaki artışın yatırımcıların enflasyona ilişkin endişelerini bir miktar hafifletmesine karşın Fed yetkililerinin "faiz oranlarını düşürmek için acele etmeye gerek olmadığı" değerlendirmelerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olduğunu belirtti.

New York Fed Başkanı John Williams, yakın vadede faiz indirimine gerek olmadığını ifade ederken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, bu yıl daha az faiz indiriminin gerekebileceğini bildirdi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise son verilerin ekonomi genelinde fiyat baskılarının daha geniş bir temelde hafiflediğine dair güvenini artırmadığını ifade etti.

Yurt içinde gram altın fiyatı da serbest piyasada 2.529 lirayı görmesinin ardından yüzde 1’in üzerinde düşüş ile şu sıralar 2.431 lira seviyelerinde hareket ediyor.

Aynı dakikalarda çeyrek altın 4.192 TL, Cumhuriyet altını 17.246 TL’den değerleniyor.

Uzmanlar altının ons fiyatı için 2.500 dolar seviyesini 2024 yılında bir "kilit seviye" olarak görüyor ve sarı metalin önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde 3.000 dolara kadar yükselebileceğini dile getiriyor.

Ancak bu yükseliş öncesinde altın fiyatlarının düzeltme hareketi yapması bekleniyor. İzlenecek seviye olarak 2.075 dolar hedef gösteriliyor. Ve bu noktada geri çekilmelerin satın alma fırsatları olduğunu kaydediyorlar.

 

Gazete AntalyaGazete Antalya