KÜLTÜR SANAT
Giriş Tarihi : 16-01-2024 01:19

Bu neyin kafası! Ayasofya'ya kepenk taktılar

İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilen ve 2020 yılında yeniden cami olarak ibadete açılan Ayasofya Camii’nin 1500 yıllık tarihi güzelliğine kepenk taktılar.

Bu neyin kafası! Ayasofya'ya kepenk taktılar

Camiye dönüştürülen 1500 yıllık Ayasofya'ya yabancı turistlerin girişi için yapılan ziyaret alanı kapısına dükkan kepengi takıldı.

Camiye dönüştürülme kararının ardından hakkındaki tartışmaların bitmediği Ayasofya'da ibadet ve turistik amaçlı ziyaretleri birbirinden ayırma çalışmaları kapsamında yapıldığı iddia edildi.

'TARİHİ YAPININ MİMARİSİ İLE UYUMSUZ'

Ayasofya Camiine takılan kepenk sosyal medyada tepkilere neden oldu.  'Tarihi yapının mimarisi ile uyumsuzluğu' nedeniyle gündeme gelen Ayasofya camii için savunma Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker’den geldi.

BU KAPI GEÇİCİ BİR YAPI

Diker sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, “Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” dedi.

1500 YILLIK AYASOFYA TARİHİ

Ayasofya'nın tarihi 1500 sene öncesine dayanıyor. Fethin nişanelerinden biri olan Ayasofya Camii, İstanbul'da tarihi yarımada da yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra ilk namazı Ayasofya'da kılmıştır. Ayasofya'nın tarihine bakınca mabedin birçok kez yıkıldığı ve restore edildiği bilinmektedir. En gözde mimarlık eserlik Ayasofya'nın tarihi ile karşımıza çıkmaktadır.

Gazete AntalyaGazete Antalya