KÜLTÜR SANAT
Giriş Tarihi : 16-01-2024 01:32

Drina Köprüsü'nün bulunduğu nehir SOS veriyor!

Mimar Sinan’ın yaptığı, Osmanlı’dan günümüze miras olarak kalan Bosna Hersek'teki Drina Köprüsü'nün bulunduğu Drina Nehri bir çevre felaketiyle karşı karşıya.

Drina Köprüsü'nün bulunduğu nehir SOS veriyor!

Bosna Hersek'in Visegrad şehrinde bulunan Drina Nehri’nin yüzeyinde oluşan çöp ve plastik atıklar, bir ekolojik felakete neden oluyor. Mimar Sinan’ın eseri ve Osmanlı Devleti’nin mirası olarak kabul edlien Drina Köprüsü'nün bulunduğu nehrin son hali görenleri üzüyor.

Bölgedeki yoğun yağışların da etkisiyle büyük kısmı Sırbistan ve Karadağ üzerinden gelen, çoğunluğu plastik şişelerden oluşan tonlarca çöp, nehrin Visegrad'dan geçen bölümünde yüzeye yığılıyor. Yerel yönetim, "ekolojik felaket sinyali" veren Drina Nehri'nin temizlenmesi için kepçe ve kamyonlarla çalışsa da bu çaba yetersiz kalıyor.

“ÇÖZÜMÜ KOLAY OLMAYAN BÜYÜK BİR PROBLEM”

AA muhabirine yaşanan felaketle ilgili konuşan "Eko Akcija" Derneği Başkanı Anes Podic yaşanan durumu şöyle özetliyor:

"Şiddetli yağmurlardan sonra nehrin seviyesi yükseldiğinde su, çoğu doğadan ve kıyılarda bulunan resmi atık depolarından çöpleri taşıyor. Bu sorun gerçekten çözümü çok kolay olmayan büyük bir problem."

Yaşanan durumu medya dışında kimsenin gerçek anlamda takip etmediğine dikkati çeken Podic, atılması gereken ilk adımın nehir kenarlarında bulunan atık depolarının kaldırılması olduğunu vurguladı.

MİMAR SİNAN'IN BOSNA HERSEK'TEKİ İMZASI

Osmanlı’nın en önemli sadrazamlarından biri olan Sokollu Mehmed Paşa adına Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Visegrad şehrinde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Drina Köprüsü, Osmanlı tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak günümüze kadar ulaştı.

"Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü" olarak da bilinen Drina Nehri üzerine 1571-1577 yıllarında inşa edilen tarihi köprü, Mimar Sinan'ın Bosna Hersek'teki imzası olarak bugün de tüm ihtişamıyla dimdik ayakta duruyor.


MİMAR SİNAN'IN DRİNA KÖPRÜSÜ İVO ANDRİÇ’E NOBEL ÖDÜLÜ GETİRDİ

Drina Köprüsü, İvo Andriç'in Sokullu Mehmet Paşa'nın Vişegrad'da yaptırdığı köprü ve çevresindeki yaşamlar üzerine yazdığı romanıdır. Kitap Temmuz 1942 - Aralık 1943 tarihleri arasında Belgrad'da yazılmış ve ilk defa 1945'te yayımlanmıştır.

1961 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen İvo Andriç'in bu ödülü, özel olarak Drina Köprüsüne verilmiş gibi kabul edilmektedir. Roman İvo Andriç'in en ünlü ve en önemli eseri olarak bilinir.

Gazete AntalyaGazete Antalya