RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 19-01-2020 00:47

Kaş, Vizyon Projelerle Mutlu Olacak

Kaş Belediyesi; huzurlu ve kaliteli yaşamın odağına insanı koyduğu yönetim anlayışıyla vatandaşlara sunduğu hizmet kalitesini arttırmayı hedef alan belediyecilik anlayışıyla dürüst, ilkeli ve her şeyden öte şeffaf bir yönetim modelini izliyor.

Kaş, Vizyon Projelerle Mutlu Olacak

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak ipi göğüsleyen ve verdiği ilk mesajı ‘herkesi  kucaklamak’ olan Kaş sevdalısı Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, genç ve dinamik görüntüsü ile, vizyon projeleri ile Kaş’ı marka haline getirecek adımları hızla atıyor.

Kaş’a dair hayallerini ve projelerini Akdeniz Bülten okuyucuları ile paylaşan Mutlu Ulutaş, yüzölçümü olarak yaylaları, sahil bandı ile geniş bir alana sahip olan Kaş’ın bu dönemde  hizmete doyacağını, halkın yüzünü güldürecek hizmetleri koltuğa oturur oturmaz yapmaya başladıklarını söyledi. Ulutaş, “Bu yörede doğup büyüyen birisi, Kaş’ın öz evladı olarak ilçemizin tüm potansiyelini ve ihtiyacını biliyorum. Hedefimiz Kaş’ı, bölgesinde parlayan, tarımı ile, turizmi ile, kültürel ve sanatsal faaliyetleri ile, sosyal belediyeciliği ile ekonomisi canlanan; sorunları çözülmüş, uluslararası düzeyde vizyonunu kazanmış değerleri ve güzellikleri ile büyüyen, insanımızın yaşamaktan mutlu olduğu örnek bir kent konumuna getirmek” dedi.

Kendinizi biraz tanıtır mısınız?

1978 yılında Kaş’ın Aklar Köyü’nde dünyaya geldim.  İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimlerini Fethiye’de tamamladım. Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı (Önlisans), Celal Bayar Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü (Lisans), Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi (Lisans) bölümlerini tamamladım. İngilizce ve Almanca dillerini iyi derecede bilirim.  Siyasete 2008 yılında AK Parti ile başladım. 11 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen 4. Olağan Kaş İlçe Kongresinde İlçe Başkanı olarak seçildim. 30 Kasım 2018 tarihinde Kaş Belediye Başkan Aday Adaylığı için görevimden  ayrıldım ve Cumhur ittifakının Kaş Belediye Başkan Adayı olarak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde aldığım 16 bin 343 oy ile Kaş  Belediye Başkanı olarak seçildim. Turizm ve tarım alanında ticari faaliyetler sürdürmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Kaş Belediye Başkanlığını kazandığınız zaman neler hissettiniz?

Öncelikle beni bu göreve layık gören Kaşlı hemşerilerime teşekkür ediyorum. Seçildiğim gün bir bayram havası vardı. Belediye Başkanlığını kazandığım zaman ‘herkesi kucaklayan bir belediye başkanı olacağım’ demiştim. Belediye Başkanı şehr-i emin demektir, Kaş’ı bize emanet ettiler biz de inşallah emanete sahip çıkacağız. Temel düsturumuz “Halka Hizmet Hak’ka Hizmet” ve bu düsturla Kaş’ın değerini hep birlikte yükselteceğiz. Doğduğum büyüğüdüm sevdalısı olduğum bu toprakları yıllardan beri gözlemliyorum. 11 yıldır siyasetin içinde yer alan birisi olarak vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Dolayısıyla talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yapacağımız icraatları da seçim beyannamemizde kamuoyu ile paylaştık. Verdiğimiz sözler ile projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık ve geçireceğiz de. Belediye Başkanlığını kazanır kazanmaz öncelikli yapılacak işleri, kısa, orta ve uzun vadeli olacak şekilde planladık. Bir yol haritası belirledik akabinde çalışmalarımızı başlattık.

2020 yılı Kaş için yatırım yılı olacağa benziyor, Kaş halkının refahı ve huzuru için ne gibi projeler hayata geçecek?

Masmavi denize doğru kıvrılarak uzanan yemyeşil sırtlı Çukurbağ Yarımadası’nın ardındaki Kaş ilçemiz 58 bin 600 nüfusuyla Antalya’nın yüzölçümü olarak üçüncü büyük ilçesi, Batı Antalya olarak ise ikinci büyük nüfus yoğunluğuna sahip. Elbetteki her yerleşim yerinin kendine özgü yapılacak işleri var. Büyük bir coğrafyaya hizmet ederken doğru planlama yapmak gerekiyor. 54 mahallesi bulunan, Yayla bölgesinde Gömbe, Sütleğen, Kaş’ın doğu tarafında Karadağ, Dirgenler, Doğantaş, Kasaba, Uğrar, Batı’da Ova, Kınık, Kalkan, Yeşilköy, Çavdır, Çayköy, Üzümlü, İslamlar mahalleleri ve Kaş’ın merkezi ile bir bütünü temsil ediyor. Biz sadece Kaş’ın merkezini düşünerek çalışmalar yapmıyor tüm mahallelerimize eşit hizmet anlayışı ile bütüne bakıyoruz. Bunun içinde projeler üretiyor ve projelerimizi uyguluyoruz. İhale aşamasında olan, izin işlemleri süren projelerimiz var.

Bunları sıralamak gerekirse, Doğantaş'ta meydan düzenlemesi ihalesini yaptık. Yer teslimi yapıldıktan sonra bu çalışma başlayacak. Gömbe’ye bir panayır sözümüz vardı. Orada yaklaşık 70 yıldır süregelen bir alışkanlık var, vatandaşlar yetiştirdiği ürünlerin satışını gerçekleştiriyor. Yaz döneminde 4 aylık dilimde bölgeye gelen insanların alışverişine kolaylık sağlamak açısından Panayır alanını hizmete sunacağız. Projenin ihalesini 10 Ocak’ta gerçekleştireceğiz. Çerçiler'e kreş, Kaş'a kültür merkezi projesi ve Hayvan misafirhanesi projelerini tamamladık. İhalelerini bitirip 2020 yılı içerisinde inşallah temellerini atacağız. Bunun yanısıra Karadağ'da çok amaçlı salon ve spor kompleksi projesine başladık. Sütleğen meydan çalışması proje çalışmasını da yapıp, mahallemize yakışan bir meydan kazandıracağız. Kınık'ta millet bahçesi projemiz var, bu da bölgemizin vizyonunu arttıracak.

Karadağ bölgesinde 500 bin lira bedelle 12 dönümlük bir yeri satın aldık. Çok amaçlı salon ve spor kompleksi projesini tamamlamak üzereyiz ayrıca Kaş merkezde Kültür Merkezi projemiz hazır. Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak yapacağımız sinema, tiyatro, toplantı amaçlı  salonlar, kütüphane yer alacak olan Kültür Merkezi’nde hem sosyal hem de eğitim amaçlı faaliyetler olacak hemşehrilerimiz burada hoşça vakit geçirecekler. Balıkçı barınakları için izin aşamasındayız. İzinler tamamlanır tamamlanmaz bunları da en kısa sürede hayata geçireceğiz. Kalkan’da Sahil düzenlemesi için ihale gerçekleştirildi. Yaz ayında yarım kalan işi bitirip hizmete açacağız. İkinci etap sahil düzenlemesi için de son rötuşlar atılıyor. 2020 yılı içinde bunları da tamamlayacağız. Bisiklet yolları biliyorsunuz kentlerin artık olmazsa olmazları haline geldi. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibat halinde yürüttüğümüz Kaş merkezi ve Kınık bölgesinde yapılacak bisiklet yolu projemiz hayata geçecek. Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz neticesinde kapasiteye göre okul sıkıntımız olmadığını biliyoruz. Halkımızdan gelen talepler olursa elbetteki dikkate alacağız, ilaveten Kınık’ta İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi’nin yanında iki yurt inşaatı sürüyor.

Poliklinik ihtiyacı olan Ova, Kınık, Yeşilköy, Kalkan, Çavdır, Çayköy, İslamlar, Palamut, Aklar ve Üzümlü bölgesine 7/24 çalışan Semt Polikliniği geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Kaş Devlet Hastanesi ile koordineli çalışan Polikliniğimiz acil servis hizmeti de veriyor. Sağlık Bakanlığına yaptığımız talep doğrultusunda önümüzdeki günlerde uzman hekimler buralarda da görev yapmaya başlayacak. İstihdam anlamında ise bölgenin ağırlıklı olarak tarım ve turizmden geçimini sağlaması hasebiyle Kaş ilçemizde yazın turizm, kışın da tarım sektörlerinde iş alanları açılıyor. İlçemizde 12 ay istihdam alanı açılmış oluyor.  Bunun yanısıra Kaş ilçemizin merkezi ile taşra arasındaki uzaklıktan dolayı halkımıza daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek için ek hizmet binaları açtık. Hizmetlerimizi gerçekleştirmek için sahada kullanacağımız araç ve ekipmanların yeterli olması önem teşkil ediyor dedik ve Kırsal bölgemize daha iyi hizmet verebilmek için belediyenin araç ve ekipman sayısını arttırdık. İkmal ve Kademe istasyonu açtık. Belediyemizi daha işlevsel hale getirerek durmadan duraksamadan çalışarak Kaş’a hizmet kapasitemizi daha da arttıracağız. Çünkü Kaş halkı en iyi hizmeti almayı hak ediyor. Bizi bu göreve layık gören Kaş halkını mahçup etmeyeceğiz”

Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin Kaş’a yönelik yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes Türel başkanımız döneminde başlayan ve süregelen çalışmaları var. Sütleğen bölgesinde çok amaçlı salon projesi vardı. Bir kısmı yapılmıştı tamamlandı. Ova bölgesinde Kapalı spor salonu projesinin inşaatı devam ediyor. İlçe Otogarı’nın açılışı yerel seçimden önce gerçekleştirilmişti. Organize Gıda Sanayi ve Hal inşaatı ile ilgili tıkanan bir süreç var. Halin ihalesi yapılıp, işe başlanılmıştı. Ancak seçimden sonra inşaat durduruldu. Organize Gıda Sanayi ile ilgili ise Büyükşehir Meclisinden karar alma süreci tıkandı. Biz bu süreçlerin devam ettirilerek, 2 önemli projenin vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasını istiyoruz. Çünkü Kaş tarımsal anlamda ciddi bir potansiyele sahip, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Bölgemizdeki tarımsal üretimin artması için yerel yönetimler olarak elbirliği yapmamız gerekiyor. Bu bakımdan bölgemizde ihtiyaç olan İkizce göleti Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından inşaa ettirildi. Kasaba’daki su ihtiyacını karşılamak üzere Kemer-Kıbrıscık barajını devam ettiriyoruz. Bunun yanısıra Sütleğen’de bir göletimiz bulunuyor. Kınık, Ova, Yeşilköy bölgelerinde hemen yanı başımızda Seydikemer, Karadere, Kumluova, Eşen havzamızda örtüaltı sera üretimi var. Biz bu bölgelerde tüm potansiyelimizi ayağa kaldırabilirsek yaklaşık 100 bin dönümlük bir alanda zirai çalışmalar ve örtü altı tarım yapılacak. Buradaki en önemli ihtiyaç pazarlama olacak. Sebze meyve toptancı hali bu nedenle acil ihtiyaç olarak görünüyor. Kaş’ın hali bize Ulusal ve Uluslararası anlamda lokomotif olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin bunu mutlaka hayata geçirmesi gerekiyor. Kınık’ta, Yeşilköy’de, Ova’da günün şartlarına göre belde belediyeleri tarafından yapılmış küçük çaplı haller var ama tarımın merkezi konumundaki bir bölgeden bahsediyorsak daha büyük ve ihtiyaca cevap veren bir toptancı halimiz olmalı. Menderes Türel’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 670 dönümlük bir arazi 3 milyon lira gibi bir bedel ödenerek meradan çıkarılıp bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Bu araziye hem OGS hem de Hal kompleksinin yapılması bölgemiz için büyük bir önem teşkil ediyor.

Batı Antalya bölgesi için planlanan 3.havalimanı ile ilgili süreç ne durumda, bölge için önemli bir ihtiyaç değil mi?

Elbetteki... Antalya Havalimanı Kaş’a 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 2021 yılında faaliyete geçmesi beklenen havalimanı ile ilgili süreci Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Kaşlı Milletvekilimiz Atay Uslu yakından takip ediyor. Kaş-Demre arasına yapılacak 5 milyon yolcu kapasiteli Batı Antalya Havalimanı ile ilgili proje çalışmaları devam ediyor. İzin süreci ve teknik detayları sürüyor. Tamamlandığında Kaş’a ulaşım çok daha kolay olacak. Karayolu ile ulaşım noktasında ise düzenlemelere gidilecek. Kıyı bandında Demre-Finike arasındaki ulaşım daha da kısalacak,  doğrusal bir düzlemde yol beklentisi var. Sadece kıyı bandı değil, Kaş-Elmalı-Korkuteli güzergahının düzeltilmesi noktasında AK Parti İl Başkanımız, Bakanlarımız ve milletvekillerimiz gereken ilgiyi gösteriyor. Yakın sürede inşallah buralardaki ihtiyaçlar giderilecek.

Kaş ilçesinde bir Üniversite ihtiyacı olduğu biliniyor, bununla ilgili bir gelişme var mı?

Üniversite yapılması noktasında daha önce tahsis işlemi yapıldı. Yeni hastane binasının ilerisinde bir bölgede alan tahsis edilerek Akdeniz Üniversitesine ön tahsisi yapıldı. Üniversite Yönetimi binanın yapılması halinde yüksekokul açılacağını belirtti. Önümüzdeki süreçte Sivil Toplum Kuruluşları ve hemşehrilerimizle biraraya gelerek çözüm yolu bulacağız. Üniversiteyi Kaş’a getirmek istiyoruz.

Aynı zamanda bir turizmci olarak Kaş’ın turizm anlamında potansiyelini nasıl artırmayı düşünüyorsunuz?

Kaş Belediyesi olarak ulusal ve uluslararası fuarlara katılıyoruz. 2019 yılı itibariyle İngiltere’deki WTM Londra Turizm Fuarına katıldık. İstanbul’da Türkiye’nin en büyük turizm fuarı Emitt’e katılacağız. İzmir’deki Uluslararası Travel Turkey İzmir Fuarı’na katıldık. Bunlar bölge turizminin kalkınması açısından önemli adımlar. Kalkan bölgemizde İngiliz turistler yoğun olarak bulunduğundan bilhassa bu pazar bizim için çok büyük önem arz ediyor ve sürekliliğini sağlamamız gerekiyor. Bunun yanısıra belediye olarak yeni bir çalışma içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası anlamda markamızı daha değerli kılmak için Logo ve tanıtım çalışması gerçekleştiriyoruz. Tanıtım faaliyetlerini hızlandırarak yurt içi ve yurt dışından misafir sayımızı daha da arttırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki süreçte bunu kamuoyuyla paylaşacağız.

Kaş’ta gezip görülecek yerler arasında hangi bölgeler yer almaktadır?

Kaş’ta tatilcilerin mutlaka uğraması gereken yerler arasında Kaputaj Plajı, Patara Plajı, Antiphellos Antik Kenti Tiyatrosu, Saklıkent Kanyonu, Kıbrıs kanyonu, Kekova, Kyaenai Antik Kenti, Mavi Mağara, Gömbe Yaylası, Aperlai Antik Kenti, İnceboğaz Plajı, İslamlar Köyü, Seyrek Çakıl Plajı, Phellos ve Dirgenler Köyü, Aslanlı Lahit, Çukurbağ Yarımadası, Büyükçakıl Plajı,Akçagerme Plajı, Limanağzı Plajı, Fırnaz Koyu, İnbaş Mağarası, Güvercinlik Deniz Mağarası ve Hidayet Koyu ve Meis adası yer almaktadır.

Hemen karşınızda bulunan Meis adası ve Kaş arasında nasıl bir ilişki var bu konuyla ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz Haziran ayında bu yıl 22'ncisi düzenlenen Uluslararası Likya- Kaş Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 15. Meis-Kaş Yüzme Yarışları yapıldı. 10 ülkeden 13'ü yabancı 186 kişinin katıldığı yarışlarda kulaçlar barış ve dostluk için atıldı. Bunun yanısıra yıl içinde bizim Kaş’tan adaya turlarımız oluyor. Yunan vatandaşları Kaş’a gelip alışveriş yapıyor, restoranlarda yemek yiyor, vakit geçiriyorlar. Aynı şekilde bizim vatandaşlarımız da pasaportla Meis adasına geçip orada vakit geçirebiliyor. Kendi açımızdan baktığımızda esnafımıza ve kente gelir kazandıran bir süreç yaşanıyor. Meis bizim için komşu, Kaş onlar için bir kapı.

Ülkeler arası ilişkileri kuvvetlendirme açısından Kaş ile kardeş olan yabancı şehirler var mı?

Meis adası, Almanya'nın Brühl, İtalya'nın Cupramontana ve Kıbrıs Çatalköy şehirleri ile kardeşlik protokollerimiz bulunuyor.  Kardeş şehir anlaşmaları ile ülkelerarası dostluk, barışa katkı, karşılıklı turistik, iş ziyaretleri, bilgi alışverişi gibi konularda aynı fikirleri paylaşmaları ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi, ticari ve ekonomik yönden birbirine destek olunması amaçlanıyor. Kardeş şehir belediyelerini Kaş’ta düzenlediğimiz festivallere  davet ediyoruz. İnşallah biz de iade-i ziyaret anlamında bu şehirlere gideceğiz.

Kaş ilçesinde dalış turizmi yaygın bu açıdan spor dünyasının ilgisi de yoğun öyle değil mi?

İlçemiz Dünya’da üçüncü büyük dalış merkezi olarak biliniyor, Kaş Kaymakamlığı ve belediyemizin katkısıyla Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) koordinatörlüğünde CMAS-TSSF 3. 'Kaş Başka' Serbest Dalış Dünya Kupası Outdoor 2019 Şampiyonasını gerçekleştirdik. Bununla birlikte Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası da yapıldı. Şunu açıkça belirtmek isterim ki bu sporu özendireceğiz. Dünya’nın ve Türkiye'nin her noktasından Kaş'a daha çok sporcu çekeceğiz. Kaş'ı dalışta dünya markası yapacağız. Çünkü Kaş doğası ile denizi ile cazibe merkezi niteliği taşımaktadır.

Röportaj:  Murat ŞENTÜRK

Gazete AntalyaGazete Antalya