DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hamdullah IŞIK
Hamdullah IŞIK
Giriş Tarihi : 22-12-2020 02:55

​Engelliye Engel Olmayalım!..

Devlet veya Özel Sektör tarafından yapılacak her türlü çalışmada mutlaka ama mutlaka engelli vatandaşlarımızın engele takılmadan yaşamını sürdürebilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı ve yararlı projeler üretilmelidir. 
 
Engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatına katılarak tüketici durumdan üretici duruma gelmeleri ve toplum ile entegre olabilmeleri için imkânlar sağlanmalıdır. Devletimiz ve Özel Sektörlerimizce Akarlı Atölyeler açılarak bu insanlarımızın her türlü zanaatı öğrenebilecekleri ve rahatlıkla üretebilecekleri mekânlar oluşturulmalıdır. İnsanın kendi emeği ile kazandığının verdiği mutluluğu hepimiz biliriz. Bu gün olmasa bile belki yarın bizim ailemizde de engelli çocuklarımız, kardeşlerimiz, akrabalarımız olabilir. Bunun için “Engelli İnsan Yoktur; Engellenen İnsan Vardır…” sözü anlamlı ve önemlidir.
 
Son zamanlarda bölgemizde, İllerimizde hatta İlçelerimizde de engelli vatandaşlarımıza yönelik bazı çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin kaldırımlarda ve bazı kamu kurumlarının merdivenlerinin kenarlarında engelli vatandaşlarımıza yönelik küçük çaplı çalışmalar yapılmış fakat gel gör ki; bırak engelliyi, sağlam insanların bile buraları kullanmaları imkansızdır. Toplu taşıma araçlarında ise neredeyse herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Allah’ın bize bahşettiği uzuvlar için daima şükür etmeliyiz. Yaratanımızın bizleri de her an engelli duruma getirebileceğini unutmamalıyız. Engelleri, insanlar oluşturuyor dedik. Aslında fiziki engel değil, fiili ve fikri engeller hayatı daha çok zorlaştırmaktadır. 
 
Birkaç yıl önce Almanya da bir Eğitim Merkezine gitmiştim. Yaklaşık On dönüm alan üzerine kurulmuş olan bu eğitim merkezinde 500 engelli ve bunların hizmetinde bulunan 200 bakıcı olduğunu söylemişlerdi. Ayrıca onlar, bu devasa merkeze sadece “eğitim merkezi” diyorlardı. Tercüman aracılığıyla müdürüne sordum; “Niçin siz rehabilitasyon(iyileştirme) merkezi demiyorsunuz. Halbuki Türkiye’de deki merkezler sizinkinden hem çok küçükler hem de öğretici çalışmalar yapılmadığı halde eğitim ve rehabilitasyon merkezi diyorlar” dediğimde, Merkez Müdürü; “O hastanelerin işidir. Bizim işimiz değildir” demişti. 
 
Ülkemizde de son birkaç yıldır her ilde her ilçede eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kurulmaktadır. Ancak onlarla bizimkilerin arasında neredeyse ak ile kara kadar fark vardır. Onlarda yaklaşık her iki kişiye bir bakıcı düşerken, bizde 50 kişiye ancak bir bakıcı düşmektedir. Bunun yanında bizdeki engelli merkezlerinde öğretici çalışmalar yapılmamaktadır. Sadece eğitici çalışmalar yapılmaya yöneliktir. Onlarda ayrıca 18 yaşına gelen bedensel veya zihinsel engellilerin durumlarına göre sosyal güvenceli iş olanakları verilmektedir. Eğitim merkezinden çok adeta bir fabrikayı andırmaktadır. Tüm engellilere eğitimin yanında öğretimde verilerek, tüketici durumdan üretici duruma gelmeleri sağlanmaktadır.  
 
Oysa bizde de engellilere yönelik eğitim ve öğretim yapılabilse, bunlara akarlı atölyeler açılsa, sosyal güvenceli iş sahibi olabilseler, bir çok engelli kardeşimizin hayata bakışı değişecek, kimseye muhtaç olmadan, kendi emeği ile kazandığının mutluluğuna varacaktır, Engelsiz bir yaşam için fiziki, fikri ve zikri engelleri kaldıralım, yaşanılır bir dünyayı birlikte oluşturalım… Saygılarımla

NELER SÖYLENDİ?
@
Hamdullah IŞIK

Hamdullah IŞIK

DİĞER YAZILARI Nereye Doğru Gidiyoruz? Hoş geldin demeye yüzümüz yok Ya Şehr-i Ramazan Bir Günde İki Sınav!.. İçimizdeki ‘Rasmus Paludan’lar… Ömür Sermayemizden Bir Yılı Daha Tükettik… Toplumsal Felaket Olarak; “KAN DAVALARI” Ömür boyu ilim öğrenmeye gayret etmeliyiz... Ey Sevgililer Sevgilisi Hoş Geldin!.. Sabır, Acı Olsa Da; Meyvesi Tatlı Olur... Ehliyet Almakla Şoför Olunmuyor Su da yanar!.. Bayramımız Bayram Ola!.. Biz Kimi̇z ? Dost Profilleri Cennetlik Kadın... Bilen Üretir, Bilmeyen Eleştirir… Çermik Kaymakamlığından, Diyarbakır Valiliğine… Ve Bir Ramazanı Daha Uğurluyoruz… “Temizlik, İmanın Yarısıdır…” Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı… Bilgisayar İcat Oldu, Ar-Ge Kayboldu… Tedaş’ın Doğurduğu Kötü Çocuk; Dedaş… Daima Bahar Olsun İsteriz… Hz. İsa Kimden Kaçıyordu? İlk izlenimler çok önemlidir... Seyahat özgürlüğünü kısıtlamak bu kadar kolay mı? Yezid’in Torunları İşbaşında… Eleştiriye Tahammülü Olmayan; Yönetime Talip Olmasın… ​Helal Lokma, İnsanın Öz’ünü Meydana Çıkarır… ​ Türkiye’de Siyaset Nereye Gidiyor?.. Amerika ve Avrupa'nın Şımarık Çocuğu: İsrail Kahvehane’ler Tekrar Kıraathane’lere Dönüştürülmelidir... Zengin İle Fakir Arasındaki Okyanus… Ve Yine Buruk Geldi Şehri Ramazan… İnsan kalitesi nasıl ölçülür?... Niçin Geçmişe Özlem Duyulur?... Öğrenmeyen İnsan Yoktur… Öfke ve Stresle Baş Etme Bilinci Rahmetliyi Nasıl Bilirdiniz? ​Yolunuyoruz !.. Su Hayattır ama... Koltuk Büyütmez İnsanı; Koltuk, İnsanla Büyür Dernekler Denetlenmiyor mu?.. Ömür Sermayemizden Bir Yıl Daha Eksildi… Nice sahte peygamberler, şeyhler, seyyidler türedi... "Kul'a Bela Gelmez; Hak Yazmayınca..." Serenat Sevgiliyedir Ey Gül-i Ruhsar En'neslünnefis Mala Bube Seyyidleri İnsan Gereksinimleri ve MASLOW’ un Hiyerarşisi Ekersen; Biçersin... Okuyalım... AA!.. Senin bir gözün körmüş!. Can içinde ara canı... En İyi Ürün; İşimize Yarayandır... ​15 Temmuz: "Halkın zaferi" Bilgeler üretir, cahiller eleştirirler... Saygısız sevgi laubalilik olur? Dost görünümlü düşman;SİGARA Salgın hastalıklardan korumanın manevi yolu Güle güle mağfiret ayı!... Ahirette çok ağlar; Dünyada gülen... Hoş Geldin Ey Kutlu Ay Kur'an ve Ramazan Akıl ve Silah
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA