DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hamdullah IŞIK
Hamdullah IŞIK
Giriş Tarihi : 10-03-2021 02:58

Öfke ve Stresle Baş Etme Bilinci

Aile kurumunun önemine hemen her paylaşımda vurgu yapıyoruz. Bireyin dünyaya merhaba dediği ailede sevgi ve şefkat gören çocuklar dış etkenlerden daha korunaklı hale geliyorlar.
Ebeveynlerden birisinin çocuğa gösterdiği aşırı bir tepki aileden koparmaya yetiyor. Nitekim danışmanlığını yaptığım çocukların birçoğu aileden gördükleri şiddetten dolayı evde bulamadıkları sevgiyi dışarıda aramaya başlıyorlar.
Üzülerek belirtmeliyim ki, şiddet gören çocuklar şiddete başvuruyor. Eğer bu davranışlar önlenemezse çocuğun ergenlik döneminden itibaren şiddete ve bağımlılık yapıcı maddelere eğilim riski artıyor.
Öfke, saldırganlık ve şiddet üçgeninin karakterde şekillenmesinde öncelikli olarak aile faktörünün etkili olduğu ve öfkeyle gelen saldırganlığı öğrenen çocuğun ileriki yaşamında şiddet eğilimi gösteren bir bireye dönüşebileceği vurgulanıyor.
Öfke kontrolsüzlüğü bağımlılık riskini artırıyor
Çocuğun karakterinin şekillenmesinde öncelikle aile ortamı ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten uzmanlar, 2 yaşından itibaren anne, baba ve çocuk arasında zorlayıcı ilişkilerin başlayabileceğini belirtiyor.
Ebeveynler kontrolü kaybederler ve fiziksel tepkiler verirlerse çocuktaki öfke yükselerek aileden gördüğü fiziksel şiddet boyutuna ulaşabilir. Bu da çocuğun şiddete, şiddet yoluyla kendini kanıtlamaya ve dolaylı olarak bağımlılıklara eğilimli bir birey olmasına neden oluyor.
İ.Ü Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Anabilim öğretim görevlisi olan ve aile terapisi, çocuk istismarı konularında çalışmalar yapan Doç. Dr. Esra İşmen, “Aileler çocuklarıyla olumlu, karşılıklı olarak tatmin edici ilişkilere girebilmeliler.
Zira sosyal yeterlilikler ergenliğe geçerken koruyucu bir faktör olarak hizmet eder. Bu nedenle aileler çocuklarına amaç odaklı faaliyetleri sürdürme, çatışma yaratan duyguları tolere edebilme becerileri ile nezaket, saygı, tolerans ve dürüstlük gibi sosyal ve ahlaki değerleri öğretmeli ve destekleyecek davranışlarda bulunmalı.
Zira sosyal yeterlikler olumlu başa çıkmayı destekler. Yaşam becerilerinin desteklenmesi çocuğu bağımlılıklara karşı koruyan bir faktör olacaktır” diye görüş belirtiyor.
Aileden şiddet gören çocuk şiddet gösteriyor
Türkiye genelinde 11-16 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine yönelik İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın sonuçları vahim tabloyu gözler önüne serdi.
Sonuçlara göre, öğrencilerin yüzde 44’ ünün şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Bu şiddetin yüzde 31’lik oranını fiziksel şiddet oluşturuyor. Ailede şiddete maruz kalan çocuklar okullarda da kendi arkadaşlarına yönelik şiddet davranışları sergiliyor.
Yani aslında çocuk ebeveynine gösteremediği öfkeyi kendi akranlarına şiddet yoluyla yansıtıyor. Eğer çocuklarda bu davranışlar kontrol altına alınmazsa ergenlik ve sonraki dönemlerde çocuklarda şiddete yönelme riski artıyor.
Aileler çocuğa karşı kontrollü davranmalı
Uzmanlar çocuktaki öfke kontrolünü sağlamak için en büyük görevin ailelere düştüğünün altını çiziyor. Bu nedenle aileler çocuklarına rol-model oldukları bilinciyle hareket ederek kontrollü davranmalı ve çocuktaki öfkeyi ortadan kaldıracak olumlayıcı davranışlarda bulunmalı. Örneğin, çocuklara kabul edilebilir ve kabul edilemez davranışlarla ilgili net ve tutarlı tutum sergilemeli. Aile içi demokrasi olmalı, çocukları ile güven ilişkisi oluşturarak onların sosyal hayatlarını ve arkadaşlık ilişkilerini takip etmeli; şiddet içerikli filmlerden, dizilerden ve bilgisayar oyunlarından onları uzak tutmalı. Ses tonunu yükseltmemeli, çocuğu kışkırtacak ifadelerde bulunmamalı, çocuğun gelişimini destekleyecek oyun aktivitelerine eşlik etmeleri gibi.
Aile değerlerinizi çocuğunuza öğretmeniz, madde kullanımına hayır demesi için geçerli nedenleri olmasını sağlayacaktır. Sizin için önemli olan değerleri açık bir şekilde onunla konuşun. Dürüstlük, sorumluluk alma ve kendine güvenmenin neden önemli olduğunu ve bu değerlerin önemi hakkında onunla konuşun.
Kendi davranışlarınızın çocuğunuzun değerlerinin gelişmesini etkilediğini unutmayın. Çocuklar anne-babalarının davranışlarını örnek alır ve taklit ederler. Davranışlarınızla çocuğunuzun geliştirdiği değerleri belirlersiniz. Sigara, alkol veya diğer maddeleri kullanan anne-babalar, çocuklarına da bu maddelerin kullanılabileceği mesajını vermiş olurlar. Yasal olan ve olmayan arasındaki ayırımı net bir şekilde yapmalısınız. Bir erişkinin sosyal ortamlarda kontrollü alkol alması yasalken, 18 yaşın altında alkol kullanımının yasal olmadığı hatırlanmalıdır. Kendi söz ve davranışlarınızın tutarlı olmasına dikkat edin.Çocuğunuzun sizi örnek aldığını unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzdan beklediğiniz davranışları sizin gösterdiğinizden emin olun. Çocuğunuzun sizin aile değerlerinizi anladığından emin olun. Aileler hiç konuşmadan çocuklarının aile değerlerini anladığını düşünürler. Bu doğru değildir. Ailenin birlikte yaptığı aktiviteler olması –örneğin akşam yemeğinde bir araya gelme- ve bu sırada aile değerlerini konuşmak uygun olabilir. isaaltun.com

NELER SÖYLENDİ?
@
Hamdullah IŞIK

Hamdullah IŞIK

DİĞER YAZILARI Nereye Doğru Gidiyoruz? Hoş geldin demeye yüzümüz yok Ya Şehr-i Ramazan Bir Günde İki Sınav!.. İçimizdeki ‘Rasmus Paludan’lar… Ömür Sermayemizden Bir Yılı Daha Tükettik… Toplumsal Felaket Olarak; “KAN DAVALARI” Ömür boyu ilim öğrenmeye gayret etmeliyiz... Ey Sevgililer Sevgilisi Hoş Geldin!.. Sabır, Acı Olsa Da; Meyvesi Tatlı Olur... Ehliyet Almakla Şoför Olunmuyor Su da yanar!.. Bayramımız Bayram Ola!.. Biz Kimi̇z ? Dost Profilleri Cennetlik Kadın... Bilen Üretir, Bilmeyen Eleştirir… Çermik Kaymakamlığından, Diyarbakır Valiliğine… Ve Bir Ramazanı Daha Uğurluyoruz… “Temizlik, İmanın Yarısıdır…” Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı… Bilgisayar İcat Oldu, Ar-Ge Kayboldu… Tedaş’ın Doğurduğu Kötü Çocuk; Dedaş… Daima Bahar Olsun İsteriz… Hz. İsa Kimden Kaçıyordu? İlk izlenimler çok önemlidir... Seyahat özgürlüğünü kısıtlamak bu kadar kolay mı? Yezid’in Torunları İşbaşında… Eleştiriye Tahammülü Olmayan; Yönetime Talip Olmasın… ​Helal Lokma, İnsanın Öz’ünü Meydana Çıkarır… ​ Türkiye’de Siyaset Nereye Gidiyor?.. Amerika ve Avrupa'nın Şımarık Çocuğu: İsrail Kahvehane’ler Tekrar Kıraathane’lere Dönüştürülmelidir... Zengin İle Fakir Arasındaki Okyanus… Ve Yine Buruk Geldi Şehri Ramazan… İnsan kalitesi nasıl ölçülür?... Niçin Geçmişe Özlem Duyulur?... Öğrenmeyen İnsan Yoktur… Rahmetliyi Nasıl Bilirdiniz? ​Yolunuyoruz !.. Su Hayattır ama... Koltuk Büyütmez İnsanı; Koltuk, İnsanla Büyür Dernekler Denetlenmiyor mu?.. Ömür Sermayemizden Bir Yıl Daha Eksildi… ​Engelliye Engel Olmayalım!.. Nice sahte peygamberler, şeyhler, seyyidler türedi... "Kul'a Bela Gelmez; Hak Yazmayınca..." Serenat Sevgiliyedir Ey Gül-i Ruhsar En'neslünnefis Mala Bube Seyyidleri İnsan Gereksinimleri ve MASLOW’ un Hiyerarşisi Ekersen; Biçersin... Okuyalım... AA!.. Senin bir gözün körmüş!. Can içinde ara canı... En İyi Ürün; İşimize Yarayandır... ​15 Temmuz: "Halkın zaferi" Bilgeler üretir, cahiller eleştirirler... Saygısız sevgi laubalilik olur? Dost görünümlü düşman;SİGARA Salgın hastalıklardan korumanın manevi yolu Güle güle mağfiret ayı!... Ahirette çok ağlar; Dünyada gülen... Hoş Geldin Ey Kutlu Ay Kur'an ve Ramazan Akıl ve Silah
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA