DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ALTUN
İsa ALTUN
Giriş Tarihi : 24-04-2020 18:28

Dijital Finans Güvenliği

 

 Güvenlik, sadece günlük hayatta değil, siber ortamda da  en önemli unsur. Peki güvenli finans işlemleri hakkında ne kadar tecrübeye ve birikime sahibiz. Hepimiz farkındayız ki, hackerler pusuda. Günümüzde siber hırsızlar artık ekranlarımızdan giriş yapıyor. Ev ve işyerlerine ait fatura ödemelerinden tutun da, bankada hesap açmaya, paramızı, ekran önünden dijital olarak yönetiyoruz. Ancak tüm bunları güvenli şekilde yapıyor muyuz? ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, Türkiye’deki ekonomik hareketlilik nedeniyle siber fırsatçılığın yaygın görüldüğü şu günlerde, güvenli online bankacılık ve ödeme işlemleri için bazı önemli tavsiyelerde bulunuyor.
 
Güvenilir bir cihaz kullanın.
Online hesabınıza bağlanırken ilk ve en temel ilke güvenilir bir cihaz kullanmaktır. Herhangi bir şüpheli etkinlik veya bir tuhaflık fark etme olasılığınız daha yüksek olacağı için kendi bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu kullanmanız çoğu zaman en iyi seçenektir. Mümkünse, hesabınızı ve birikimlerinizi tehlikeye sokabilecek ödünç veya halka açık cihazları kullanmaktan kaçının.
 
Nereden bağlandığınıza dikkat edin.
Her internet bağlantısı online bankacılık veya ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. En sık gittiğiniz kafeteryadaki ortak Wi-Fi ağı veya şehir merkezinde bulunan rastgele bir ağ, birikimlerinizi ya da fatura ödemelerinizi kontrol etmek için her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Bu tür bir bağlantıyı kullanmak zorunda kalırsanız iletişimlerinizi şifreli ve dolayısıyla araya girmeye çalışanlar tarafından okunamayacak şekilde sürdürmek için sanal özel ağ (VPN) bağlantısını kullanın.
 
Bilgisayarınızı en yüksek sürüme güncelleyin.
Bilgisayar, tablet ve telefonunuzdaki işletim sisteminizi ve yazılımınızı güncel tutun. Bu işlem, saldırganların aradığı ve makinenize bulaşmalarını sağlayan güvenlik açıklarını kapamaya yardımcı olur. Günümüzde artık çoğu program, otomatik güncellemeler sunup yamaları veya yeni sürümlerine ilişkin uyarı veriyor. Uyarıları dikkate alın. 
 
Güvenilir ve güncel bir güvenlik çözümü kullanın.
Online bankacılık hesabınıza bağlanmadan veya online bir ödeme yapmadan önce, çok katmanlı ve güncel bir güvenlik çözümü yükleyin. Bu çözümler, sizi kötü amaçlı hilelerden ve birçok türde kötü amaçlı yazılımlardan korur. Güvenlik yazılımlarında bazı uygulamalar da ekstra güvenlik sağlıyor. ÖrneğinESET Internet Security yazılımında yer alan ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması’, ekstra bir tarayıcı kullanarak, doğru sayfanın açıldığını ve finansal işlemlerin güvenli ortamda yapıldığını doğruluyor.
 
Güçlü bir parola oluşturun ve her hesabınızın parolası aynı olmasın.
Parolanız gerçekten güvenli mi? Bu konuda en önemli ilkelerden birinin parolanızı tekrar tekrar kullanmamak olduğunu söyleyebiliriz. Her zaman karmaşık, tahmin edilmesi zor bir birleşim bulmanın zor olduğunu biliyoruz, ancak banka, sosyal medya veya diğer hesaplarınız için aynı parolanın kullanılması, bunlardan herhangi birinde güvenlik açığı olması durumunda felakete yol açabilir. Tüm parolaları depolayacak bir parola yöneticisi de kullanabilirsiniz, böylece tek bir ana parolayı hatırlamanız yeterli olabilir.
 
İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
Bankanız online hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) sunuyorsa bunu kullanın. Bu şekilde banka, bağlananın veya kişisel akıllı telefonunuz gibi yalnızca sizin sahip olduğunuz bir cihazı kullanarak işlem yapanın gerçekten siz olup olmadığını iki kez denetleyebilir. Böylece parolanız yanlış kişilerin eline geçse bile, ikinci doğrulama olmadan hiçbir işe yaramaz.
 
Tuzaklara kanmayın.
Siber suçlular önemli bilgilerinizi ele geçirmek için hemen her şeyi dener. Bankanızdan biri olduklarını iddia edecek, bir bildirim gönderecek veya aldığınız e-postaya eklenmiş bir bağlantı yoluyla parolanızı değiştirmenizi isteyeceklerdir. Bankacılık kimlik bilgilerinizi değiştirmenizi veya bir bağlantıya tıklamanızı isteyen herhangi bir mesaj aldığınızda, gönderenin gerçekten bankanız olduğunu iki kez kontrol etmeyi unutmayın. En iyisi telefonla ulaşmak veya bizzat uğramaktır.
 
Oturum kapatma düğmesini kullanın.
Online bankacılığı daha fazla kullanmayacak mısınız? Oturumunuzu kapatın. Bir saldırganın oturumunuzu ele geçirmesi durumunda, oturumun açık olmaması size daha az zarar getirebilir.
 
SMS bildirimlerini etkinleştirin
Online bankacılık hesabını ayda bir veya daha seyrek kontrol edenlerden biriyseniz telefonunuza gelecek bildirimleri ayarlayın. Tüm cari işlemler hakkında bilgi sahibi olunması herhangi bir şüpheli etkinliğin anlaşılmasını daha da kolaylaştırır.
 
Siber tehditlere karşı bilinç ve farkındalık
  Yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Tüm eğitim camiasına başarılar diliyorum.
 Bu konuda başta, Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Sayın Ziya Selçuk’a, özverili bir şekilde görev yapan ekibi ve duyarlı okul müdürlerine buradan teşekkür etmek istiyorum.
  İnternette, başta madde bağımlılığı ve sanal ortamdan gelebilecek tehlikeler her geçen malesef artmaktadır. Çocuklar üzerinden para kazanmak için pusuda bekleyen birçok odak var. Sanal kumardan tutun da, ücretsiz oyun denilerek aşama aşama kredi kartlarında ücret alan vurgunculara kadar fırsatçılar pusuda bekleşiyorlar. Diğer bir sorun da akran zorbalığının siber ortamda da yer bulması. Bu konuda ebeveynlerin  bilinçlenmesi ve farkındalığın sağlanması için başta medya olmak üzere hepimize görevler düşüyor.
NELER SÖYLENDİ?
@
İsa ALTUN

İsa ALTUN

DİĞER YAZILARI BAĞIMLI NASIL İYİLEŞİR Sen içersen o da içer... Bağımlılar ve Tedavi Bağımlılar ve Tedavi Sosyal Medya Yanlışlarımız Cihaz Bağımlısı Çocuklar Bağımlılık Beyin Hastalığıdır Çocukları İnternet Büyütuyor.. ​​Telefonunuzu Koruyun Pazaryeri dolandırıcılıkları artıyor Öfke ve stres yönetimi Casus yazılımlardan nasıl korunabiliriz? Yıl Sonu Partilerine Dikkat Çocukluk çağı Travmaları Veri Kayıpları Ciddi Risk ​Dolandırıcılardan yeni yöntem. ​Sanal ortamda tuzağa düşmeyin.. ​Arkadaş rezil de eder, vezir de.. ‘Evladım bağımlı mı? ‘ İrade Terbiyesi. ​Sigara intihardır. Tetiği zaman çeker İnternet dünyasında büyümenin getirdiği riskler Mizaç yaklaşımı Madde Bağımlılığı... Sanal Zorbalık Kobilerde Siber Güvenlik Bec saldırıları Eğitim Kurumları Siber Saldırıların Hedefinde! Amatem'den izlenimlerim ​‘ Madde bağımlılığı’ aileleri ve ergenleri tehdit ediyor Madde bağımlısını şiddet değil, destek iyileştirir Seçimlerimiz Kaderimizdir Siber suç ile casusluk beraber büyüyor Çocukların Gıdası Sevgidir Babanın kızına verdiği ders Bağımlı Yakınları Çare Bekliyor!!! Sanal Kumar Yuvalar Yıkıyor İnternette çocuklar ve şifre güvenliği Baba nasihatı Babanın kızına verdiği ders Polisliği sevdiren Hülya Azimli Müdürüme Saygıyla... Hayatımız İnternet Siber güvenlik riskleri ve zorlukları Yüzyılın en değerli petrolü, "Kişisel verilerimiz" Genç Kardeşlerim, Oyun Büyük!!! Vurun Polise Yan yana iki insan birbirine neden bağırır? Sosyal medyada paylaşmadan önce Geleceğini biliyordum Hayat tecrübesi ve zeka.. Başkasının şarz cihazı sizi yakabilir Narkotik şubede görev yaparken... İtiraf Siber vurgunculardan veri tehdidi Bağımlılık Bir Kader mi ? Dijital İtibar Yönetimi Müşteri odaklı büyüme ​ Duygusal açlık ve yeme bağımlılığı Uygulamalardaki güvenlik açıkları Sanalda Gördüm Seni Mektupla Gelen Dünya Ödülü Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Bağımlılık Bir Kader mi ? Hayatımız İnternet Alkol masum değil... Çocuğumla anlaşamıyorum... Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Hepimiz Şehidiz Hayatımız İnternet Tinerin Kokusu Değişmeli Polis Ne İş Yapar Polisiye Diziler Şeytanın Bile Aklına Gelmez İki Alçak Adam Bilhassa işadamları dikkat Polisin özlük hakları Kadına şiddet kader mi? Kötülük artıyor mu? Sanal aleme dikkat Fenomen ama dikkat Ruhların ölümü Okullara bağımlılık dersi konulmalıdır Kol saati kazandınız
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3489
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3452
  • 5BEŞİKTAŞ3451
  • 6KASIMPAŞA3449
  • 7EMS YAPI SİVASSPOR3448
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 10CORENDON ALANYASPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3439
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3436
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3433
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA