DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali YILMAZ
Ali YILMAZ
Giriş Tarihi : 22-12-2021 21:40

​Övücülerin Suratına Toprak Saçınız!

-Dayı, bugün dalkavukluk… Nam-ı diğer, argo ifadeyle, “yalakalık” hakkında sohbet etmek istiyorum. Ortalık dalkavuktan geçilmiyor. Çıkar sağlamak veya makam elde etmek için siyasilere ve üst düzey yöneticilere, saygı ve hayranlık gösterisi yapılıyor. Bu da yetmiyor, yaranılmak istenen kişinin meziyetlerini abartıyorlar, olmayan meziyetlerini varmışçasına anlatıyorlar.
- Bunlar ilkesiz ve kişiliksiz kişilerdir, Yeğenim. Saygı göstermek, emirleri kanunlar çerçevesinde yerine getirmek başka, kişilerin her arzusuna boyun eğmek, görüş ve düşüncelerini tartışmasız onaylamak başkadır. Bak etrafa, bu tür dalkavuklar mutlaka vardır, bildiğin…
- Nedir işin sırrı? Neden bir insan dalkavuk olur ki, Dayı?
- Yakın ölçekte bir bakalım, Yeğenim. İlk akla gelen şey, kendisini güvende hissetmek ya da kendine güveni olmadığı için dalkavukluk yaparlar. Bazı dalkavuklar da vardır ki, başkalarının sırtından geçinmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. İşin ehline verilmediği, torpilin alıp başını gittiği, hakkın, hukukun yerlerde süründüğü, otoritenin “benden başkasına geçit yok” deyip her şeyi onaylamak istediği bir ortamda dalkavukluk, gerçekten “kurnazca”, bir çare olabilir.
-Dayı, İş başa düşünce o yolla elde ettiği pozisyon burnundan gelmez mi? Herkese doğru yanlış; “evet efendim, haklısınız efendim”, “tam isabet buyurdunuz efendim”, “sizin haberiniz olmadan bir şey söyleyebilir miyim efendim?”, “sizden öncekiler sizin tırnağınız olamazdı”, “bu makama sizin gibisi gelmedi”, “siz zaten bunun böyle olacağını bilmiş ve söylemiştiniz efendim vs.” demek kolay iş değil. Böyle tiplerde kişilik silinmez mi?
-Dalkavukta kişilik aranmaz, Yeğenim. Onlar bilerek bu yolu seçmişlerdir. Kurnazlık ve fırsatçılık onların yaptığı en iyi işlerdendir.
- Peki ya dalkavuğa teslim olan otoriteye ne demeli, Dayı?
- İnsan yapısı gereği dalkavuktan hoşlanır, Yeğenim. Gerçeği söyleyenler ise itilir, kakılır. Dalkavuk, aslında siyasilerin veya yöneticilerin altını oyar. Bazen de
Dalkavuğun ne mene bir insan olduğunu bile bile ona hemen her istediğini verecek şekilde davranırlar.
-İnsanın “vah vah!” diyesi geliyor, Dayı. Bu işin sonu hüsranla bitmez mi? Halbuki Allah, kutsal kitabı Kuran’da insanları; “başkasına tapmayın!”, “şirk koşmayın!”, “işi ehline verin!” diye defalarca uyarıyor.
- Dalkavuklar her dönemde var, Yeğenim. Çok eskilerde saraylarda ve zengin konaklarında; hükümdarları, beyleri ve misafirlerini eğlendirmek… Aşağılayıcı ve eziyet verici şakalarına katlanmak… Soytarılık yapmak için bir meslek idi. Günümüzde tanımı ve kapsamı değişti.
- Nasıl değişti, Dayı?
-Dalkavukluk; eskilerde devlet, resmi veya özel kurumlardaki çalışma hayatını, iş ve işlemleri, dolaysıyla toplum hayatını etkilemezdi. Ya şimdi öyle mi? Dalkavukluk, günümüzde devlet kademelerinde yükselme, maddi çıkar sağlama aracı olarak toplum hayatını olumsuz etkiliyor.
-Doğrusu, bir iş dalında veya devlet de ya da siyasette yükselmek ve başarılı olmak için eğitim, çalışma ve mücadele gerekmez mi, Dayı?
-O iş uzun ve zorlu bir süreç, Yeğenim. “Çalışmadan, kolayca kazanmak varken…Mevki ve makamda paraşütle yükselmek dururken… Niye zor yolu seçsinler? Bunlar onur kavramından uzak kişilerdir. Onlar için, makam, mevki ve servet sahibi kişilerin yanında, onlardan çıkar sağlamak, her vesileyle yanlarında olmak, methiyeler düzmek, pohpohlamak kısacası dalkavukluk, en kabul görür davranış biçimi olmaktadır.”
-Dayı, dalkavukların rağbet gördüğü, dürüst ve liyakatli insanların harcandığı, her şeyin çıkara indirgendiği bir ülkede adalet ve kalkınma olur mu?
-Fransa’nın ünlü bir politik düşünürü olan Montesquıe der ki; ''bir ülkede dalkavukluğun sağladığı çıkar, dürüstlüğün sağladığı çıkardan daha verimli olur ise o ülke batar.''
-Bu söz yaşayıp gördüklerimizle, inkâr edilemez bir gerçektir, Dayı. Ben Fransız düşünürü bilmem. Lakin bizim bildiğimiz ve inandığımız ama uygulamadığımız bir atasözümüz vardır. ''Nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilme.”
-Ancak etrafta virgüller o kadar çoğaldı ki, Yeğenim. Sivrisinek gibi çoğalıyorlar. Bataklık kurutulmadan ilaçla yok edilmezler. Her ne işte olursa olsun yönetim kademesinde olanlar, dalkavukluğa pirim verir ve hele dalkavukların söz sahibi olmalarını sağlayacak yerlere getirirlerse, vah bu ülkenin ve halkın haline!
-Bilgiden, tecrübeden liyakatten yoksun kişiler devlette önemli yerlere getiriliyor. İş ve hizmet üreteceklerine kendilerini kanıtlamak için fitne ve fesada, ispiyonculuğa başvuruyorlar, Dayı.
-Bu idare tarzı o yeri ve makamı, itibardan ve güvenden yoksun kılar, Yeğen. Koltuk insana itibar vermez, insan koltuğu itibarlı kılar. Dalkavuk en çok kime zarar verir, biliyor musun?
-Dalkavukluk, en çok övdüğü insanlara zarar verir, Dayı.
-Sadece o değil, Yeğenim. Övgüyü hak etmeyenleri översen azar. En kötüsü de dalkavukluk, zalimlerin zulmünün artmasına yol açar. Adil ve iyi ahlak sahibi devlet adamları övgüden hep rahatsız olmuşlardır. Sevgili Peygamberimiz; '' Övücülerin suratlarına toprak saçınız'' buyurmuşlardır. Dalkavukların, çıkar amaçlı övgülerine dikkat edilmesi gerekir.
- Peygamber efendimiz, “Övücülerin suratlarına toprak saçınız” hadisi ile ne demek istemiş, Dayı. Açıklar mısın?
-Bu hadisin manası, "Yalan sözlerle çok överek sizden bir şey isteyen kimseye bir şey verme¬yin, onu boş çevirin" demektir. Zaten Peygamberimiz, başka bir hadislerinde de "Bir şey isterken söze karşıdakini överek başlamayın" buyurmuşlardır.
-Haklısın, Dayı. Şu üç günlük dünyada nefsimizin esiri olmamak için gayret göstermeliyiz. Haram şöhretin, haram yollardan elde edilen paranın, dalkavukla elde edilen mevki ve makamın kimseye faydası olmaz. İlahi adalet er ya da geç tecelli eder.
NELER SÖYLENDİ?
@
Ali YILMAZ

Ali YILMAZ

DİĞER YAZILARI Nereden baksan tutarsızlık… Bir zamanlar AKP içinde bir BAKAN vardı Umutlar Başka Bir Bahara Kaldı! Gaziantepli Mennan Usta! Bugün Susmak… Yeter Söz Milletindir! “Ol Mahkemenin Hükmüne Derler mi Adalet...” Muhammedi İslam’ı Arıyorum! İYİ Günler Göreceğiz Güneşli Günler “Çirkef Yatağının Ortasında Gülistanlık Olmaz” Benim Liyakatim Herkese Yeter! Baş Başa Bağlı, Baş Meşverete Bağlıdır! Güngörmüşler’ ‘İn Doğuşu Geliyor Gelmekte Olan Böcek Büyük Yara Aldı Milli birliğimizi zedeler. Halkı ayrıştırır ve ötekileştirir. ​Duyarsız Toplum Ve Kelebek Etkisi Haydi Hep Birlikte Düşünelim! Sen-Ben Bizim Oğlan Susan Toplum Ölü Toplumdur Öküz Bokunu ‘’Altın’’ diye Yutturanlar Görmezse Gözün Beni Kör Değilse Görür Beni İçene değil, içilen zehire karşı olun!.. Kimin hissesine düşerse alsın! Seçimde belirleyici parti hangisidir? ​Eski Günlerimiz Olaydı Keşke Ağustos Böceğinin Şarkısı Ne Olacak Memleketin Hali? Ankara Kulisleri ve İzlenimlerim Demokratik Türk Milliyetçiliği Kırık Cam Teorisi Metafizik Şiirin Üstadı: Sezai Karakoç Kurtarıcılardan Kurtulmak Bırakın Rahat Çalışsınlar!.. Sistem Seçimi ve Muhalefet Var mı Ötesi? Üç kapıdan geç de gel!.. Halep Oradaysa Arşın Burada ​Demagojiyi ve Demagogları Seviyoruz! Bu hayra alamet değil Organize İşler! -1- CAATSA ve Eyy Biden! “Havuç-Sopa” ve Hadsiz Bir Açıklama Pudra Şekeri ve Darbe! İnsanlık Onuru Her Şeyin Üstündedir Üşüyorum Uyuyanlara Ağıt Yandı Yürekler Yandı Maskeli Hırsız- Kravatlı Hırsız Okurlardan Gelenler ​Bir Hekimin Feryadı Değerli Yalnızlık! Dayı, yeni 1 TL basılmış gördün mü? Muhalifsin Sen Muhalif Kal! Dost Acı Söyler Milli Devlet ve Otorite “Güneş balçıkla sıvanmaz” Sular durulur, CHP durulmaz YEĞEN Hayata pozitif bakın Sosyal medyada deprem oldu Yiyin Efendiler Yiyin! Dayı, herkes esnaf olmuş Düttürü Leyla Bandosu! Algı Yönetimi ve Manipülasyon Antalya bu haber ile çalkalanıyor Ne demiş YEĞEN? Ümidim yok YEĞEN Millet sokağa daldı Nedir bu iş? Güç sahibi olan mülktedirler Ne olacak bu milletin hali? Sence politika nedir? Dayı ABD niçin zengin bir devlettir? Şimdi ne olacak? Başka bir TÜRKİYE yok Son Söz Milletindir... Erdemli Şehrin Yöneticisi Yeni Oluşumlar ​ Dayı "dostluk" nedir? Günaydın Dayı Rahmi Turan kuyuya bir taş attı Dipsiz Göl diye bir yer varmış Düşünseler yapmazlar YEĞEN! ​Bu mektup olayı nedir DAYI? ​Bu film izlendikçe gösterimden kalkmaz Bu işte kim kazandı "Büyük İsrail Projesi"nden Suriye ile ilgili bir kesit... Hiç olmazsa başın dik geziyorsun Türkiye'nin yaptığı 'Barış Harekatına' borçludur
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA