DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali YILMAZ
Ali YILMAZ
Giriş Tarihi : 18-03-2022 23:20

Görmezse Gözün Beni Kör Değilse Görür Beni

-Dayı, dün Kul Nesimi’yi konuştuk. Bugün de susması için yapılan tüm uyarılara rağmen, fikirlerini açıklamayı ve yaymayı tercih eden, bu nedenle derisi yüzülerek öldürülen, divan şairi Seyyid Nesimi’yi ayrıntılı olarak konuşalım.
Kimdir bu Seyyid Nesimi?
-Nesimi, gerçek doğum tarihi bilinmese de Bağdat ilinde doğmuş ve Anadolu’da yaşamış bir Türk ozandır. Tarihi kaynaklara göre, “14. yüzyılın ikinci yarısı ve 15. yy. ilk yarısında yaşadığı” anlaşılmaktadır. Yaşadığı dönemde kendisine “Seyyid Nesimi” de denilmiştir.
- Nesimi, peygamber soyundan mı gelmiş, Dayı? Bilindiği gibi, Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatıma’dan doğmuş ve Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin soyundan olanlara “seyyid” denilmektedir. Bir de Nesimi için Tebrizli, İranlı, Bağdatlı, Azerbaycanlı gibi yakıştırmalar yapılıyor. Hangisi doğru?
-Bu iddialar, Nesimi’nin gezginci oluşundan dolayı ileri gelmektedir, Yeğen. Nesimi, çok gezen bir şairdir. Nesimi Türkiye’de olduğu gibi Mezopotamya ve Azerbaycan’da da çok önemsenir. Bakü’de dikili bir heykeli bile vardır. Nesimi için Seyyid denmesinin nedeni, halkın peygamber soyundan geldiğine inanmış olmasıdır. Nesimi’nin “seyyid olmaktan çok Hz. Peygamber’e duyduğu sevgi ve bağlılıktan dolayı bu adı kullandığı” geniş çevrelerce kabul görmektedir.
Nesimi HURUFİLİK görüşünü benimsemiştir.
-Hurufiliği, “çok mistik ve felsefi bir akım” olarak biliyoruz, Dayı. Bir nevi tarikat… “Tanrı’nın bir insanın yüzünde yansıdığına ve insanın özünün Tanrı’da olduğu görüşüne” dayanıyorlar.
-Hurufilik, “Tanrı’nın insanın içinde olduğunu, insanın Tanrı’yla bütünlük gösterdiğini Kur’an ayetlerine dayanarak yorumlar. Kur’an’ı basitçe yorumlamanın, basitçe okumanın yararı olamayacağını, onun bilinçli ve yorumsal bir tavırla okunması gerektiğini söyler. “İnsan yeryüzünde Tanrı’nın temsilcisidir.” Bu nedenle, Allah’ın zuhur ettiği yer insanın yüzüdür. Kendini bilen, varlığının özünü bilen her insan konuşan bir Kur’an’dır.
Nesimi’yi idama götüren düşüncelerin temeli de bu tarikatta atılmıştır. Bu nedenle şiirlerinde coşkun ve korkusuz bir dil kullanabilmiştir. Şiirlerini Türkçenin dışında Farsça ve Arapça lisanında da yazmıştır.
-Dayı, kimilerine göre Nesimi, “dar görüşlü ve yanıltıcı dini düşünüşle mücadele eden bir anlayışı savunur” diyor. Sen de bazen çok cesurca yazılar kaleme alıyorsun, yoksa gizli bir Hurufi misin, Dayı?
-Ben hiçbir guruba mensup değilim, Yeğen! “Direk Allah’a bağlı” olanlardanım. Lakin insan, okursa, her düşüncenin iyi tarafını görebiliyor. Körü körüne bir kişiye ya da bir guruba bağlanmak, aklını da ipotek ettirmektir. Ayrıca dini konulara derinlemesine vakıf değilim.
- Nesimi, bu düşüncelerinden dolayı mı öldürüldü, Dayı?
-Nesimi, sıradan bir ozan değildir, Yeğenim. Kendisinden önce gelen bütün ozan ve bilginleri incelemiş, hem Mevlânâ’yı, Yunus’u okumuş hem de onların şiirlerinde geçen Hallacı Mansur’a büyük bir hayranlık duymuş ve onun gibi ‘‘Ene’l Hakk’’ demekten çekinmemiştir.
- ‘‘Ene’l Hakk’’ ne demektir, Dayı?
-Arapça bir kelimedir. “Ben Hakk’ım, “Hak’tan gayrı değilim” demektir. Bu düşünce, Allah’ın insanda vücut bulduğu ya da kişinin varlığının Allah’ın varlığı içerisinde eriyip yok olduğu inancına dayanır. Bu nedenle, Halep uleması; onun “Tanrısallık” iddia ettiğini, fikir ve görüşlerinin İslam’a aykırı olduğunu ileri sürmüş ve öldürülmesi için fetva vermiştir.
Nesimi, bu karara rağmen fikir ve düşüncelerinden geri adım atmamış, af dilememiştir. Bunun üzerine, halkın önünde derisi yüzülerek ibreti alem için idam edilmiştir. Halbuki İslam, hayvanı bile keserken acı çektirilmemesini emreden bir dindir. Softa anlayış…Kuran’dan yararlanmasa, bu dizeleri söyler mi?
‘’Çün bildin mü ‘minin kalbinde Beytullah var,
Niçin izzet etmedin, ki ol evde Allah var?.
Her ne var âdemde var, Âdem’den iste Hakk’ı sen.
Olma iblis-i şaki, âdemde sırrullah var."
-Dayı, bu insanlar akılsız mı? Dayandıkları bir hüküm, bir kaynak vardır herhalde…
- Kutsal kitap Kuran…Bakara Suresi’nin 30. Ayeti; ‘’Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemeyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi.’’ Bu ayete dayanarak fikirlerinin oluştuğunu iddia ederler.
-Nesimi, Anadolu topraklarında yaşarken, birden Bağdat’a neden gitmiş, Dayı?
-Moğol Hükümdarı Timur’un Anadolu topraklarına saldırısı sonucu Nesimi de Halep’e gider, Yeğenim. Halep’te de düşüncelerinden taviz vermez. Nesimi’nin Kur’an’ı yorumlarken yaptığı reformist görüşleri, her devirde olduğu gibi bazılarını rahatsız eder ve kendisini ‘‘zındık, sapkın’’ ilan ederler.
- “Zındık”, “Allah’ın varlığını inkâr eden veya ortak koşanlara, küfrü¬nü gizleyip İslâm olduğunu açıklayarak Kur’an etrafında şüpheler uyandıran “kişiler için kullanılan bir deyimdir. Oradan mı gelmiş, Dayı?
-Bilmiyorum, Yeğen. Halep’te Nesimi, hep zındık ve sapkın olmakla suçlanır, ancak onun görüşlerine kimse yanıt veremez. Bilindik şeyler… Vurun, kırın! Fikirleri şiddet ile alaşağı edin! Ve neticede Halep Müftüsü ’nün fetvasıyla derisinin yüzülmesi kararı verilir.
-Dayı, günümüzde herkes için “zındık” kelimesi kullanılıyor. İslam’daki her türlü yeniliğe, reforma ve yoruma karşı bu kelimeyi yapıştırıyorlar: ZINDIK! Rahmetli Yaşar Nuri Öztürk için de öyle demişlerdi! Adamın dedikleri bir bir çıkıyor. İnsanları “Allah ile aldatıyor, din ile uyutuyorlar.” Seyyid Nesimi Divanı’nda bir dize ile kendisine zındık diyenlere şöyle sesleniyordu:
‘’Ey güzelden ve dinden yana olanlar bana sövmeyin
Görmezse gözün beni kör değilse görür beni’’
Nesimi’nin derisi yüzülürken hıncını alamayan fetva müftüsünün şöyle dediği rivayet edilir. “Bunun kanı pistir, bir uzva damlasa o uzvun kesilmesi gerekir.’’ Allah’ın hikmeti bu ya…Tam bu sırada Nesimi’nin bir parça kanı müftünün şahadet parmağının üstüne sıçrar. Meydanda bulunan halk, ‘‘Müftü Efendi fetvanıza göre parmağınızın kesilmesi gerekir’’ der. Bunu duyan müftü, ‘‘nesne gerekmez’’ diyerek parmağındaki kanı yıkayarak ortadan kaldırır.
Bunun üzerine Nesimi şöyle seslenir:
‘‘Zahida bir parmağın kessen dönüp halktan kaçar
Gör bu miskin aşığı serpa sayarlar ağlamaz.’’
-Zahid ve Sarpa kelimelerini bilmiyorum, sen biliyor musun, Yeğen?
- İnternetten baktım, Dayı. Zahid; “Dünyada farz olan şeyleri yapmaktan öte bazı helalleri de Allah rızası için terk etmek…” Sarpa ise, “baştan aşağı soyarlar” anlamında kullanılıyor.
“Nesimi’nin derisini yüzerlerken çok kan akar. Rengi sapsarı olunca, çevresindekiler: ‘‘Sen ki Hakk'sın. Rengin neye sarardı’’ derler. Nesimi de ‘‘Ben sonsuzluğun ufkunda doğan aşk güneşiyim. Gün batımında güneş her zaman solar’’ diye yanıt verir.”
-Nesimi’yi sohbete gelmeden bayağı incelemişsin. Nesimi kendi çağdaşları arasında fikri derinliği anlaşılmamış birisidir. Daha doğrusu, Nesimi’yi anlamak zordur.
‘’Hiç kimse Nesimi sözünü fehm edebilmez
bu kuş dilidir bunu Süleyman bilir ancak.’’
Nesimi’nin ölüm tarihi olarak 1417 yılı bilinir. Türkmen Alevileri, Nesimi için Tanrı’ya çekildi, göğe süzüldü, Tanrı ile bütünleşti” derler. İki cihanı içine sığdırabilen Nesimi’yi bu dünyaya sığdıramadılar.
“Bende sığar iki cihan ben bu cihana sığmazam
Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam”
- İnceledim, Dayı. Tekkesi ve türbesi derisinin yüzüldüğü yerde olan Nesimi’nin
“Halep’in on iki kapısından on ikisinde de aynı anda çıktığı” Halep halkı tarafından söylenirmiş.
-Bunların hepsi rivayet ya da efsanedir, Yeğen. İnsanlar çok sevdiklerini bazen fazla abartırlar. “Şeyh uçmaz, Mürit uçurur” sözü boşuna söylenmemiştir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ali YILMAZ

Ali YILMAZ

DİĞER YAZILARI Nereden baksan tutarsızlık… Bir zamanlar AKP içinde bir BAKAN vardı Umutlar Başka Bir Bahara Kaldı! Gaziantepli Mennan Usta! Bugün Susmak… Yeter Söz Milletindir! “Ol Mahkemenin Hükmüne Derler mi Adalet...” Muhammedi İslam’ı Arıyorum! İYİ Günler Göreceğiz Güneşli Günler “Çirkef Yatağının Ortasında Gülistanlık Olmaz” Benim Liyakatim Herkese Yeter! Baş Başa Bağlı, Baş Meşverete Bağlıdır! Güngörmüşler’ ‘İn Doğuşu Geliyor Gelmekte Olan Böcek Büyük Yara Aldı Milli birliğimizi zedeler. Halkı ayrıştırır ve ötekileştirir. ​Duyarsız Toplum Ve Kelebek Etkisi Haydi Hep Birlikte Düşünelim! Sen-Ben Bizim Oğlan Susan Toplum Ölü Toplumdur Öküz Bokunu ‘’Altın’’ diye Yutturanlar İçene değil, içilen zehire karşı olun!.. Kimin hissesine düşerse alsın! Seçimde belirleyici parti hangisidir? ​Eski Günlerimiz Olaydı Keşke ​Övücülerin Suratına Toprak Saçınız! Ağustos Böceğinin Şarkısı Ne Olacak Memleketin Hali? Ankara Kulisleri ve İzlenimlerim Demokratik Türk Milliyetçiliği Kırık Cam Teorisi Metafizik Şiirin Üstadı: Sezai Karakoç Kurtarıcılardan Kurtulmak Bırakın Rahat Çalışsınlar!.. Sistem Seçimi ve Muhalefet Var mı Ötesi? Üç kapıdan geç de gel!.. Halep Oradaysa Arşın Burada ​Demagojiyi ve Demagogları Seviyoruz! Bu hayra alamet değil Organize İşler! -1- CAATSA ve Eyy Biden! “Havuç-Sopa” ve Hadsiz Bir Açıklama Pudra Şekeri ve Darbe! İnsanlık Onuru Her Şeyin Üstündedir Üşüyorum Uyuyanlara Ağıt Yandı Yürekler Yandı Maskeli Hırsız- Kravatlı Hırsız Okurlardan Gelenler ​Bir Hekimin Feryadı Değerli Yalnızlık! Dayı, yeni 1 TL basılmış gördün mü? Muhalifsin Sen Muhalif Kal! Dost Acı Söyler Milli Devlet ve Otorite “Güneş balçıkla sıvanmaz” Sular durulur, CHP durulmaz YEĞEN Hayata pozitif bakın Sosyal medyada deprem oldu Yiyin Efendiler Yiyin! Dayı, herkes esnaf olmuş Düttürü Leyla Bandosu! Algı Yönetimi ve Manipülasyon Antalya bu haber ile çalkalanıyor Ne demiş YEĞEN? Ümidim yok YEĞEN Millet sokağa daldı Nedir bu iş? Güç sahibi olan mülktedirler Ne olacak bu milletin hali? Sence politika nedir? Dayı ABD niçin zengin bir devlettir? Şimdi ne olacak? Başka bir TÜRKİYE yok Son Söz Milletindir... Erdemli Şehrin Yöneticisi Yeni Oluşumlar ​ Dayı "dostluk" nedir? Günaydın Dayı Rahmi Turan kuyuya bir taş attı Dipsiz Göl diye bir yer varmış Düşünseler yapmazlar YEĞEN! ​Bu mektup olayı nedir DAYI? ​Bu film izlendikçe gösterimden kalkmaz Bu işte kim kazandı "Büyük İsrail Projesi"nden Suriye ile ilgili bir kesit... Hiç olmazsa başın dik geziyorsun Türkiye'nin yaptığı 'Barış Harekatına' borçludur
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3489
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3452
  • 5BEŞİKTAŞ3451
  • 6KASIMPAŞA3449
  • 7EMS YAPI SİVASSPOR3448
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 10CORENDON ALANYASPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3439
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3436
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3433
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA