DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Nevzat AKSOY
Nevzat AKSOY
Giriş Tarihi : 04-08-2021 14:45

Türkiye'de Refah Seviyesi Kan Kaybediyor

Zaman ve şartlara bağlı olan gelişim ve gelişmeler, dünya konjüktürlerinde  değişim, dönüşüm, yükselme trentlerini yakalayıp, milletlerinin refah seviyeleri hep yükselirken, maalesef  Türkiyede refah seviyesi siyasi zihniyetlerin, gelenekleşmiş kısır saplantılarıyla, hep eski yıllara göre düşme, ve istikrarsız bir kulvarda seyir etmektedir.

        Türkiyede milli gelir, 2009 ‘un altına düştü. Vatandaş hemen hemen, her ay açıklanan ve ekonomiyi şahlandıracağı söylenen  ekonomi paketlerini dikkatle dinlerken, nerede o eski  günler demeden edemiyor.

       11. Kalkınma planına göre 2023 yılında hedeflenen, milli gelir ise, 2013 yılındaki milli gelirden 4 dolar fazla.2013 yılında milli gelir, tarihi en yüksek seviye olan 12 bin 480 dolar seviyesindeydi.Türkiye İstatistik  Kurumu verilerine baktığımızda, 2019 yılının ikinci çeyreği itibarıyla kişi başı milli gelirimiz, 8 bin 811 dolar ile 2009 milli gelirinin de altına düştü.2006 yılının, ise 905 dolar üzerinde.

    Kağıt üzerinde 2009 yılı ile,aramızda sadece 169 dolar var diyebiliriz.Ancak durum o kadar basit değil.Çünkü 2009 yılında yıllık enflasyon 6.53 seviyesindeydi.2019 yılında ise yıllık enflasyon, 15.51 seviyesinde.Başka bir deyişle vatandaşın alım gücü de 10 yıl öncesine göre oldukça düşmüş durumda.Maalesef değerli insanlar, vatandaş her yıl 1 kg fazla dana eti alabildi.2009 yılında net asgari ücret 527 tl olarak uygulanıyordu.TUİK verilerine göre dana etinin kg fiyatı ise 16.35 tl seviyesinde bulunuyordu. Asgari ücret toplamı 32.23 kg dana eti alabiliyordu.

     2009 yılının Türkiye’sinde ise asgari ücret 2 bin 20 tl.Dana fiyatının kg fiyatı 48.24 tl seviyesinde bulunuyor.Asgari ücret toplam, 
41.87 kg et alabiliyor.Asgari ücretli bir çalışan aradan geçen 10 yıllık bir süreçte sadece 9 kg fazla et alabiliyor.Kısacası görünen köy kılavuz istemez. Ne kadar Türkiyedeki doğru ve gerçekleri milletten saklarsanız saklayın, sorunlar ve gerçekler, üstü kapatılamaz. Sorunlar büyüyerek bir yük olarak milletin önüne çıkar. Halbuki dürüst ve şeffaf siyaset ve iktidar, milletini meydan ve arena platformlarında asılsız ve boş vaadlerle oyalayıp, sadece kendi siyasi ihtiraslarının tatmini için milletinden vefalet almadı.

    Milletine hak ettiği refah seviyesini yükseltmesi gerekirken, maalesef iktidar kendi siyasi parti olarak gücünü, akran ve iş ortakları üçgeninde gücünü ve servetlerine servet katmaktan öteye gidemedi.Üzülerek belirtmek istiyorum, Türkiyede yıllar geçti, lkemizdeki siyasi seneryo hiç değişmedi. Cefa ve emek veren millet hep alkış tuttu. Siyasi ve iktidara mensup olan tebada hep sefasını sürdü.Fakirleşen bir millet, milletin emanetine hiyanet eden bir hükümetle karşılaştık.

     Keşke bugün gerçek bir görev bilinciyle ve bağımsız anayasanın vermiş olduğu haklara istinaden, Sayıştay’ın bağımsız olarak harekete geçip, Cumhurbaşkanı dahil, bakan, milletvekilleri, belediye başkanları, ve üst kademelerde görev yapan  kişileri mal varlıklarını mercek altına alıp bir girişimde bulunsaydı, yıllarca Türk milletinden çalınan hayatların, bunların hizmetine tasarruf ettiğini Türk milleti hep birlikte görecekti.

Saygı ve sevgilerimle
NELER SÖYLENDİ?
@
Nevzat AKSOY

Nevzat AKSOY

DİĞER YAZILARI Ölümü Derinden Düşünerek Hatırlamak Mum Gibi Eriyen Aile ve Kardeşlik Sorgulanması Gereken Yıllar Kişi ve kişiler içinde yaşadığı toplumun aynasıdır ADALETİN KILCAL DAMARLARIYLA OYNANMASIN Zaman Sevdiklerimizi Çalmadan Biz Sevdiklerimizin Kapısını Çalalım ​Tedbir Ve Önleme Bir Musibet Değil, Yüz Musibet Bile Yetmedi ​Bilinmeyen Mezralarda Hapis Olmuş İnsanlık ​Özle Buluşmayan Niyet -Özle Buluşmayan Niyet- İhmalkarlık ucuz ölü getirir ​İyiliğinde Zalimliğinde Tohumunu Biz Çimlendirdik Muassır Medeniyete Asrın Hastalığı Vetosu Başkanlık Sistemiyle Baltayı Taşa Vurduk İnsanlık Deformasyona Uğramanın Bedelini Ödüyor ​Özde Olmak, Yarınları Getirir Soruyoruz Yönetmek Bu Mu? ​Her Bir Siyasi Parti, Demokrasi İçin Alternatif Bir Zenginliktir ​Bilgi Cehaleti Kaldırır… ​Aç Tavuk Kendini Darı Ambarında Sanır Yıllar Geçtikçe Daha Da Batmak Soruyoruz Yönetmek Bu Mu? Hazine Garantli Rantların Millete Verdiği Zararların Acısı Geçmez Dereyi Geçene Kadar Siyaset… ​Bir Kaç Oy Yükseltmek, İktidar Olmak Kaygısı ve Sevdası… Bahanelerle Ülke Yönetilmez Hasta İnsan ve Yorgun Dünya Emar da? Kurtuluş ve Şifa Ayı Ramazan Cennet ucuz değil; cehennem de lüzumsuz değil... Dünya ve Dünyalık Sevgisi, İnsana Yatırımı Bitirdi Başkanlık Sistemi Türkiyeye Uymadı Başarımız ve Refahımız Reformlarda Değil Bu Ağır Buhranın Müessibbi Kim? ​Altına Değeri Sarraf, İnsana da Koranavirüs Verdi İçimizdeki gizli düşmana teslim ettik Gönüllerin Sultanı olmak ​Sınır Tanımayan Bonkör Savurganlık Vatan kutsaldır Farkındalık Tüm Zamanı Kuşatmalı Covid-19 siyasete bakışı değiştirir mi? Geçmişten Bugüne Eriyen Vicdan Ve İnsanlık Tarihe Nazaran Aynı Hatalara Düşmek ​Millet İradesinin Onayı Alınmadan Yapılan Yardımlar ...? Soruyoruz Yönetmek Bu Mu? Hayat mesajını verdi acaba aldık mı? ​Sevaba Açılan Penceremiz Kurban Geçmişten Bugüne Eriyen Vicdan Ve İnsanlık İnsanlık Dünya ya ve Güzelliklere Müsilaj Saçıyor ​Hiç Zaman Tersine Döner Mi? Bilgi Cehaleti Kaldırır;.. Kişi ve kişiler içinde yaşadığı toplumun aynasıdır Türkiye İsrafa Baba, Kanayan Yaramız İşsizlik Ve Yoksulluğa Üvey Baba Olmamalı Vatanımız Ve Milletimiz Kaybedeceğine Menfaatli, Siyasi Egolar Kaybetsin Umut Tacirliği Üzerine Bina Edilmiş Sahte Düzenler Kararlılık Engel Tanımaz Doğru ve hakikatın mı yoksa menfaatin mi izindeyiz? Dünya Ve İnsanlık İçinde Alev Verdiği Zulmün İklimini Yaşıyor Yönetmek Vizyon Gerektirir Sunni Gündemler Patinajı ​Ne Ekiyorsak Onu Biçiyoruz ​Gönüllerin Sultanı Olmak Hükümetin Nabzı Millete Dönmekle Canlanır Sorunlar ve sıkıntılar... Başarımız ve Refahımız Reformlarda Değil Kazanılan Kazanımlarımız, Bugün Korlanmış Ateşle Buhar edildi
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA