DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın ÇEVİK
Aydın ÇEVİK
Giriş Tarihi : 29-07-2020 21:45

Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-1-

Kurban; Yaklaşmak, Allah’a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen "kurban" kelimesi, dini terim olarak, Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir.
Sevinçliyiz çünkü bu yıl 31 Temmuz 2020’de Bayram...
Dolayısıyla bu açıdan baktığımızda bahtiyarız, sevinçliyiz.
Ama aynı zamanda hüzünlüyüz, üzgünüz, içimiz buruk, sevinçlerimiz gölgeli. “Bayram gelmiş neyime, kan damlar yüreğime” sözü hatırlanıyor... Nasıl yüreklere kan damlamasın ki, zira İbrahim Peygamber tarafından kurulan ve Peygamberimiz Muhammed Mustafa tarafından kıyamet sabahına kadar süreklilik kazanan İslam ümmeti aynı zamanda hazan mevsimi yaşıyor. Büyük hüzünler yaşıyoruz aynı zamanda. Neden hüzünlüyüz. Çünkü İslam beldelerinde viraneler var, harabeler var. Harabelere dönen İslam beldeleri var.
Hüzünlüyüz çünkü iman beldeleri, eman beldeleri olmaktan çıktı. İslam coğrafyası bir ilim, irfan ve medeniyet coğrafyasından zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşmüş halde... İslam dünyasının kadim şehirleri, dünün esenlik ve barış yurtları, bugün yaşanılması zor ve insanların terk ettiği beldeler halinde... Kan, gözyaşı ve çile... Sokaklardan kurban değil mümin kanı akarken, Açe‟nin, Arakan‟ın, Gazze‟nin, Halep’in, Irak’n, Myanmar’ın, Doğu Türkistan’ın ve  isimleri hatırlayamadığım tüm islam beldelerinin bayram sevinci kan ve gözyaşı arasında kaybolurken, acı ve hüzün dağlamaktadır yürekleri...
Bayram sevincini beklerken, sabaha eremeden şehadet şerbetini içenlerin, bayram namazını kılamadan hanesi başına göçenlerin, füzelerle, bombalarla, mermiler ve tanklarla katledilen masumların, mazlumların kanıyla kızıla boyanan gecelerin getirdiği hüzündür bayram. Babasının kucağında can veren, bayramlığını giyemeden bembeyaz kefene sarılan küçücük masum çocukların, öpülesi elleri evlat kanına bulaşmış, yüreği atılan bombalarla parça parça edilmiş anaların, çaresizlik girdabına itilmiş, hayalleri adeta kurban edilmiş babaların yüreklere saldığı hüzündür bayram...
Bu bayram üzgünüz belki. Ama Rabbimizden ümidimizi asla kesmiyoruz. Ümitvarız... Yaralı gönüllerimiz, yaşlı gözlerimiz, titreyen ellerimizle Rabbimize iltica ediyor, dergâh- ı izzetinden engin rahmetini ve sonsuz mağfiretini diliyoruz. Bu bayram sabahında hep birlikte Rahmanımıza sesleniyoruz.. Ey Rabbimiz! Müslümanlar arasına birlik-beraberlik ver. Bu günleri uyanmamıza vesile eyle. Aramıza nifak tohumu sokmak isteyenlere fırsat verme..
Evet Rabbimiz Kur‟anında ferman buyuruyor:
“Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.” (Al-i İmran, 3/103
Bayramlar iman kardeşliğinin gerçek tezahür sahneleridir. Bayramlar, geniş katılımla eda edilen bayram namazlarıyla, bayramın sevincini, coşkusunu, neşesini ve huzurunu ilan eden tekbirleriyle, Müslümanların birlikleri, dirlikleri, arınmaları ve günlerinin bereketli olması için yapılan vaaz, hutbe ve dualarıyla ibadet günleridir
Bayramlar, her yıl gelip geçen sıradan bir tatil günü değil, insanî ve İslamî güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının en güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleridir.
Bayramlar mutluluğun, sevincin, muştunun hakkını verme günleridir.
Bayramlar, ferdin değil, toplumun mânevî sevinci, bu heyecanın paylaşılması, gönül iklîmine girme, bütün müslümanları gönülden kardeş hissedebilmedir.
Yüce rabbimiz kalplerimiz arasındaki rabıtayı daima güçlendirsin, bizleri birlikten ve beraberlikten hiçbir zaman ayırmasın.
 
HZ. İSMAİL (A.S): TESLİMİYET ABİDESİ
Kurban bayramı Hz. İbrahim ile birlikte İslam ümmetinin doğuşunu yaşarız. Hz. İbrahim ile birlikte Hz. İbrahim‟in vefasını, Hz. İsmail‟in sadakatini, Hz. Hacer‟in teslimiyetini harmanlayarak bir bayrama dönüştürürüz. Ve bu bayram bizi geleceğe taşır. Kurban bayramının inanç, ibadet, ahlak ve tarihi boyutu var…
İnanç boyutu var, çünkü tevhid dininin nasıl doğduğunu ortaya koyan bir bayram…
İbadet boyutu var, 31 Temmuz 2020’de sabah namazından itibaren getireceğimiz tekbirlerden sonra da eda edeceğimiz Kurban bayramı namazına kadar her anı ibadet olan vakitlerden oluşuyor..
Ahlak boyutu var, çünkü biz bu bayram sayesinde iyi evlat olmayı, iyi komşu olmayı, iyi baba olmayı, iyi dost, iyi kardeş olmayı öğreniyoruz. Ve tarih boyutu var…
Hz. Adem’in oğullarıyla başladı “kurban”… Allah, Âdem (a.s)’ın oğullarından kurban kesmelerini istemişti. Habil, malının en güzelini, Kabil de en cılızını Rabbi’ne sunmuştu. Allah (c.c) da sadece samimiyetle yapabileceğinin en güzelini yapan Habil’in kurbanını kabul etmişti. Kabil’in kabul olmayan kurbanı, Habil’in kabul olan kurbanı. Habil Hakk’a kurban oldu… Alemlerin Rabbine teslim oldu.. “Kardeşim, beni öldürmek için elini uzatsan bile, ben seni öldürmek için el uzatmam. ‘Ben Allah’tan korkarım.’ (Mâide, 5/28) dedi”
Takva sahibi Habil…elini kana bulamayı reddetti.. Kabil ise kurbanı kabul edilmeyince Habil’i öldürdü. İşte Tevhid ve teslimiyet âbidesi Hz.İbrahim.. Nemrud'a karşı verdiği tevhid mücadelesinde can sınavından geçen ve bu sınavı başarıyla veren Hz. İbrahim bu kez "can yarısı" sınavındadır…. Allah ona yumuşak huylu, salih bir evlat nasip eder. Bu İsmail (a.s.)’dır.
Gördüğü sâdık bir rüya üzerine Hz. İbrahim oğluna şöyle der:
“Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın”.(Saffât, 37/102)
Çok zor bir imtihandır bu… Emri yerine getirmek veya oğul sevgisiyle ihmale yönelmek.
O emri yerine getirdi… Çünkü o evlat konusunda imtihanı, İsmail‟ini bebek yaşta kuş uçmaz kervan geçmez bir mekanda yapayalnız bırakırken vermişti. Ciğerparesi İsmail‟ini yanına aldı…onu kurban edeceği mekana doğru yürümeye başladı…
“Nihayet her ikisi de (Allah’ın emrine) boyun eğip, İbrahim de onu (boğazlamak için) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik: “Ey İbrahim!” “Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız.”
“Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır.”
Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık. 6 Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık. İbrahim’e selâm olsun.” (Saffât, 37/103-109)
İbrahim Halilullah'ın sünnetidir kurban. İlk onda tulû etmiş bir bayram…
Rabbimizden gelmişti ferman…İstenilen candı… Can!...
Can ancak Allah‟a, Allah için verilirdi. O‟nun için candan geçilirdi. İsmail boyun eğdi ilk bıçak darbesine. Ama bıçak kesmedi.
Feda edilmişti can.. Dedik ya bu bu bir imtihan. Baba ve oğuldu bu sınavı birlikte kazanan..Onları kazandıran tereddütsüz iman..
İman bir kez daha vesveseyi, şeytanı ve şerri yendi. Bir kınalı koç ki, Hz. İsmail’e bedel yeryüzüne indi. Kurban o gün, bu gündür durumu müsait olan mü’minlere bir imtihan olarak vazife kılındı. İslâm kardeşliğinin ve İslâmî yardımlaşmanın bir nişanesi, nefs terbiyesinin en ağır bir nüvesi olarak sürüp geldi günümüze değin… Hz. İbrahim’in fedakârlığı… Hz. İsmail’in teslimiyeti … Her ikisinin Allah‟ın rızasına ermek için birlikte sergiledikleri takva sırrı… Kurban... İsmail olana sabır ve teslimiyet, İbrahim olana azim ve niyet... Kurban.., Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail‟in Yüce Allah‟ın buyruğuna itaat konusunda verdikleri başarılı imtihanı yâd etme…
İşte 1400 senedir her yıl, dünyanın dört bir tarafından gelen hacılar Minâ‟da kurban kesmekte…
“O hâlde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” (Kevser, 108/2) İşte Mü‟minler bu emri yerine getirerek, her Kurban bayramında Hakk‟a bağlılıklarını göstermekte…
“Âdemoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyleyse gönüllerinizi kurban ile hoş edin." (Tirmizî, “Edahî”, 1.)
DEVAM EDECEK
NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın ÇEVİK

Aydın ÇEVİK

DİĞER YAZILARI İslam’ın emrettiği beş temel esastan biri de zekâttır Ramazan sevinci "Mülk Sûresinden Mesajlar" "Rahmet ve Mağfiret İklimi: Üç Aylar" "Evliliklerimiz Kolay Olsun" Ezan ve Kurban Önce Rabbini Razı et!... Toplumsal Huzurun Kaynağı Yeni bir yıl, yeni umutlar demektir Yolculuk Çok Kısa ​Onurlu bir destan 50 Soru 50 Cevap -7- 50 Soru 50 Cevap -6- 50 Soru 50 Cevap -5- 50 Soru 50 Cevap -4- 50 Soru 50 Cevap -3- 50 Soru 50 Cevap -2- 50 Soru 50 Cevap -1- Günahlardan arınma ayı:RAMAZAN Üç ayların manevi gölgesi Engelleri Sevgiyle Aşalım Şiddet İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz Afetler Hepimizi Derinden Üzmektedir Kurban ibadeti ve Kurban bayramı önemi İslam medeniyeti, merhamet ve güzel ahlak Filistin ve Kudüs Meselesine Genel Bir Bakış Ramazan Bayramı bu yılda mahzun… Hüznü de sevinci de bir arada yaşıyoruz Göç ve Çarpık Kentleşme Medya Üzerinden Yapılan Algı İfsadı Ekonomik ve Sosyal Yapının Bozulması Ahlaki Bozulmanın Aile Üzerindeki Etkileri Aile Yapısı ve Etki Analizi Aile, Temel Yapı Taşıdır O, Allah’ın varlığa merhametinin bir tecellisidir Maskeler Virüs Yaymasın Faizin propaganda şekli!.. Neymiş efendim idam cezası kaldırılmış! Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-2- 15 Temmuz, onurlu bir destanın adıdır Vedalaşmanın hüznünü yaşıyoruz Kadir gecesini hep birlikte idrak ve ihya edeceğiz Duygusal bir hikaye.. Tüm evlatlara ithaf olunur..!!! Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Rabbimizin engin rahmetine sığınalım Hayat durgun bir nehre dönüştü İnsanlık ders almayacak mı? Erbakan Hocayı anlamak 3 Erbakan Hocayı anlamak 2 Erbakan Hoca’yı anlamak İlhakın adı, sözde barış planı Depremle birlikte ülke gündemi birden değişti Eleştirinin, aykırı bir yorumu Dur daha bitmedi! ​Aile çökerse toplum da çöker...3 Aile çökerse toplum da çöker...2 Aile çökerse toplum da çöker... Kural yok... Evin mahremi olmak Neden böyle oldu? Muhteşem bir yazı... Neden böyle oldu? Ya kurgu ya gerçek yoksa her şey geçecek Hakiki bir ‘var olma’ mücadelesi ​Regaip Gecesi ve Fazileti Eşitsizlik sorunu İnsanlığımız yok oluyor Ruh sağlığı yasası ​Milli Piyango illeti ​Kaç dostunuz var ? Adalet Alkol aklımızı başımızdan alır Türkçedeki yabancı kelime ve sözcükler ​Dizilerin Hayatımıza Etkisi Eğitim anlayışımız Dilin önemi ve dilimize sahip çıkalım
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA