DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın ÇEVİK
Aydın ÇEVİK
Giriş Tarihi : 12-01-2023 15:14

Yeni bir yıl, yeni umutlar demektir

Bir yılı daha geride bırakıyor ve Cumhuriyetimizin birinci asrını tamamlandı ve 2023 yılına başlangıç yapıyoruz. Ne yazık ki geride bıraktığımız 2022 yılı; adalet, ekonomi, toplumsal huzur ve barış konuları başta olmak üzere genel anlamda çok da iyi hatırlayamayacağımız bir yıl oldu.
 
Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar için fırsat demektir. Yeni bir yıl, eskinin travmalarını atlatabilme, yaralarını sarabilme imkânı demektir. Yeni bir yıl, yeni umutlar demektir. 2023 yılı ise, hem Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olması hem de siyasi tarihimizin en önemli seçiminin yapılacağı bir yıl olması hasebiyle; beklentilerimizin büyük olduğu bir yıldır.
 
Hem geçen bir yıl içerisinde yaşananlar, gelişmeler ve bu gelişmeler karşısında iktidarın tavrı hem de 2023’te seçime gidiyoruz; bu seçim vesilesiyle atılan birtakım adımlar atıldı. Gönül isterdi ki bu adımlar, daha erken atılsaydı. Türk siyasi hayatı kaleme alındığında mevcut iktidarının ne kadar çelişkili bir süreç yürüttüğünü, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu badireli süreçte oynadığı rolün çok daha açık bir şekilde gözler önüne serdi.
 
Demokratik ülkelerde değişim kaçınılmazdır; eğer dışarıdan bir müdahale olmazsa. 2002 yılında seçime giden ve siyasi hakkı bile olmayan bir kişinin, bugün geldiği noktadaki tavrı, çelişkiyi görmemek mümkün değil; hakikaten inanılmaz! İktidara gelirken kendisi, BOP’un Eşbaşkanı olarak geldiğini deklare etmişti. BOP neydi? Emin olun, bilmediği kanaatindeyim; fakat adı ‘büyük’ olduğu için bu projede yer almak istedi. Ancak BOP’un hedefinde Türkiye vardı! Bizim topraklarımızın bölünmesi, parçalanması, küçük küçük devletlerin oluşması vardı. ABD’den dönerken, Irak müdahalesine verdiği sözü tutmak için bütün kaide ve kuralları o dönemde çiğnedi Sayın Erdoğan.
 
Meclis o dönem müdahaleye izin vermedi ama kendisi tek başına bir çıkış yolu aradı ve bizim hava sahalarımızı, havaalanlarımızı, limanlarımızı ABD’nin, İngiltere’nin, Fransa’nın silahlı kuvvetlerine açtılar; Meclisin verdiği kararı çiğnediler… Basit bir ifade! Sanki basit bir giysiden ibaretmiş gibi. Ama ne giydiğini de çok açık bir şekilde ortaya koydu. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı, Beyaz Saray’a gidemiyor; ama o gün daha yasaklıyken bile poz verdi Beyaz Saray’da! Arkasından da çıkarılan Milli Görüş gömleğinin yerine kendisine ‘Cesaret Madalyası’ verilerek, bir yeni gömlek giydirdiler, Siyonist yapı tarafından giydirildi bu gömlek! Şu söylediklerim bile ne kadar büyük bir felaketin eşiğine geldiğimizi göstermektedir. Çünkü aslında verilen kararlarla Türk ekonomisi çökertildi. Kalkınıyormuş gibi bir hava oluşturuldu ilk başta, bugün geldiğimiz noktayı hepimiz görüyoruz; içler acısı!
 
Türkiye’nin dış politikada bir kargaşanın içine düşürüldü ve adaletin tesisinin en önemli mesele olmasına rağmen bugün adalet mefhumunun bile mumla aranır hale getirildi. Adalete en alt kademeden en üst kademeye kadar her noktada müdahale edilmektedir.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu değişiklikleri yaparken yeni bir ekiple, Fethullah Gülen ekibiyle bir iş birliği yaptığına dikkati çekmek istiyorum. Bugün ‘Fetöcü’ dedikleri ekip, doğrudan doğruya Sayın Erdoğan’ın kendi eliyle inşa ettiği bir ekiptir. Ama 15 Temmuz’dan sonra işler değişti. Bugün Erdoğan’ın yanında bulunmayan birçok insan ‘Fetöcü’ olarak nitelendiriliyor. Böyle bir mantıkla ülke idare edilmez ki, böyle bir mantıkla insanlar tasnif edilmez ki! İşte bugün gelinen noktada ülkemizde adaletten bahsetmek mümkün değildir! Adalet mülkün temelidir ve bu inancımızın gereğidir.
 
Kendileri Milli Görüş gömleğini çıkartırken; ‘biz artık İslami değerlere değil, İslami yapılara önem vereceğiz’ dediler. ‘Cami yapacağız, okul açacağız, başörtüsünün engellenmesine engel olacak tüm tedbirleri alacağız’ fakat İslami değerlere gelince, ahlaka, maneviyata, dürüstlüğe, harama el uzatmamaya, yetimin malına dokunmamaya, yalan söylememeye, iftira etmemeye, israf etmemeye, tüm bu noktalara gelince; ‘artık biz o değerlerin hiçbirine itibar etmeyeceğiz’ dediler!
 
Sadece ama sadece kendilerine sadakat gösterenlere mülayim davranıldığını, bu dönemde liyakatin tamamen rafa kalktığını görmekteyiz. Bundan dolayı da problemlerin nerden kaynaklandığını göremediklerini ve o nedenle de problemleri çözemediklerini belirtmek isterim.
 
Hangi konu ele alınırsa alınsın her geçen gün maalesef bir bataklığın içine sürükletildiğini izlemekteyiz. Fikir ve düşünce hürriyeti artık bir hayal! Eğer sizin düşünceleriniz iktidarın hoşuna gitmiyorsa, her an tehdit altındasınız demektir. Bir kutuplaşma ortamı oluşturuldu. ‘Benden yana mısın, değil misin?’ Hiçbir gerekçe yok, bu kutuplaşma maalesef ülkemizi uçuruma doğru sürüklüyor.
 
Ben Senin Gözündeki Işığa Değil; İsrafa, Yolsuzluğa, Yanlış Kararlara Bakarım. Üzülüyorum; Sayın Erdoğan’ın Katar’daki futbol turnuvasına büyük bir ekiple gitmesinin mantığı neydi Allah aşkına? Hani biz son 4 takımın içine girmiş olsak, bir noktaya kadar anlaşılırdı fakat o da yok. Ki olsa ne yazar! İşte Arjantin Cumhurbaşkanı, ekonomik yönden ülkesinin sıkıntıda olduğunu bildiği için gitmedi! Sayın Maliye Bakanı; ‘gözümdeki ışıltıya bak’ diyor. Senin gözünde ışık olsa ne yazar, olmasa ne yazar! Ben senin gözündeki ışığa değil, israfa bakarım, yolsuzluğa bakarım, yanlış kararlara bakarım. Şimdi çareyi nerede buluyorlar? Muhalefeti tenkitte! Muhalefet elbette tenkit eder, çünkü iktidarı denetlemek için gözünü açar, yanlışları tespit eder ve kamuoyu ile paylaşır; zaten muhalefetin görevi budur; fakat iktidar bundan çok rahatsız oluyor.
 
Şimdi mesela asgari ücret tespiti için aylarca konuşuluyor, kaç kere toplantı yapıldı. En sonunda yine açlık sınırında bir rakamı, asgari ücret olarak belirlediler. Evet, az bir rakam değil; ama emin olun birkaç ay içerisinde göreceksiniz yine bu asgari ücret açlık sınırının dahi altında kalacak, ihtiyaç patlayıp gidecek! Neden? Çünkü sistem bozuk! Çünkü almaları icap eden tedbirleri almıyorlar. İsraftan ve yolsuzluktan vazgeçmiyorlar. Siz bu anlayışla ekonomide etkili bir politika ortaya koyamazsınız ki. 8500 lira bize göre yetmez! Ekonomik kıstaslar var. Bir; açlık sınırı. 4 kişilik bir ailenin karnını doyurabilmesi için gerekli miktar, kendileri açıklıyorlar bunu, ne kadar? İşte bugün geldi, 8500 lira civarına dayandı. Bir de yoksulluk sınırı var ama. O da şu anda 22 bin lira civarında. Normalde bir ülkede çalışan insanlar en az yoksulluk sınırında bir ücret almaları gerekir. Bugün devlette çalışan memurların bile birçoğu o rakamı alamıyorlar. Bu durum, ülkemizin bir bütün olarak yokluğa mahkûm edildiğinin en açık delilidir. Çok açık söylüyoruz: Bizim hedefimiz; en kısa zamanda asgari ücreti yoksulluk sınırına çıkarmaktır. Bu en fazla 5 senede olabilecek bir şey. ‘Bu kadar da ileri gitmeyin’ diyenler olabilir.
 
Fakat Erbakan Hocamızın 1996 yılında iktidara geldiği zaman yaptığı zamları hatırlayın. ‘% 20 ancak verilebilir, % 30 ülkeyi batırır’ denilen bir dönemde Erbakan Hocamız, % 130 zam yaptı. Milli gelirde adil dağılımı için, tüm kaynakları tek bir havuzda topladığı için bunu yapabildik. Bağ-Kurlulara bazı durumlarda % 500 - % 1000 zam yapıldı.
 
Biz Allah’ın izniyle bunu yine yaparız. Çünkü biz hem ekonominin nasıl işlemesi gerektiğini, hangi israflardan kaçınacağımızı, diğer taraftan da üretimi nasıl artıracağımızı biliyoruz. Türkiye, yeni bir yol ayrımına girmek mecburiyetinde, bir seferberlik ilan edilmek mecburiyetinde; yeni yatırımlar yapmak, o yatırımlarla ülkemizi zenginleştirmek ve işsizliği azaltmak hepsi bir bütün.
 
Şimdi ‘işsizlik yok’ diyorlar! Ama ne kadar insana yardım yapıyorsunuz? 11-12 milyon! Öğrencilerin, esnafın, çiftçinin, besicinin hali acı verici. Ve iktidarın tüm derdi, seçime giderken şu 4-5 ay içerisinde milletin gönlünü kazanabilmek. Ücretlere yapılan zamların birkaç ay içerisinde maalesef eriyeceğini ve yeniden bugünkü şartlara dönüleceğine inanıyorum, daha doğrusu korkuyorum. Çünkü iktidarın kafa yapısı değişmedi! Hâlâ ‘itibardan tasarruf olmaz’ deniliyor. Sayın Erdoğan, bir yerden bir yere gideceği zaman en az peşinden giden 100 tane araç var; camiye giderken de başka bir yere giderken de öyle gidiyor. Yurt dışına giderken en az 6-7 uçakla gidiyor. Birisinde korumalar, birisinde korumaların kullanacağı silahlar, arabalar, bir diğerinde kendi araçları! ABD buna rıza göstermediği için de Washington’a gidemiyor, New York’ta kalıyor
Türkiye’yi tehdit eden en önemli problemin Büyük Ortadoğu Projesidir. Bu projenin farkına varılmadan, ülkemizin bölünmeden kurtulması mümkün değil! Irak’ı mahvettik, biz mahvettik. 1,5 milyon insan katledildi! O katledenlere Sayın Erdoğan dua etti, sağ-salim memleketlerine dönebilmeleri için, üstelik bir de bunu yazılı yaptı! Suriye’nin hali ortada, darmadağın oldu! Eğer bunlar olmasaydı bugün bu bölgede huzur olurdu, barış olurdu. İşte Libya! Yemen, sürekli bir çatışma ortamında! Keşmir, perişan! Biz elbette geçmişten bugüne kuvvetli bağlarımız olan bu ülkelerle bağlarımızı kuvvetlendirmek mecburiyetindeyiz. 1997 yılında D-8’leri Erbakan Hocamız bunun için kurmuştu. Eğer biz bu birlikteliğimizi güçlendirebilseydik bugün bambaşka bir dünya olurdu karşımızda. Ama D-8’leri ağzına bile almadı Sayın Erdoğan! Neden? Çünkü D-8 projesi, BOP’a engel olan bir proje! Bu proje ABD ve İsrail’in hoşuna gitmeyen bir proje! Maalesef iki kez, ilki iktidara geldiğinde, İsrail Cumhurbaşkanını mecliste alkışlattı! Ondan sonra İsrail’i ziyarete gitti, ‘Gazze’ye de gideceğim’ dedi ama hala gidemedi! Gidemiyor! Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bir vaadini yerine getiremiyor! Çünkü İsrail buna izin vermiyor! Nasıl güçlü bir ülkeyiz biz! Yeni dönemde de yine İsrail Cumhurbaşkanını getirdi ama bu kez meclise götüremedi, mecliste belki tepki gösterenler olur endişesiyle sarayda ağırladı. Koskoca bir saray inşa ettirdi; saray değil külliye diyorlar. Tekrar tekrar söylüyorum; Osmanlı, Topkapı’dayken dünyaya hükmediyordu. 1800’lerde bu politikasını değiştirip, borç almaya, aldığı borçlarla da saraylar inşa etmeye başladıktan sonra Osmanlı hızla çöktü ve tarihe karıştı. Biz, tümden dış politikamızı yeniden ele almaya, değiştirmeye ve yeniden şekillendirmeye mecburuz.
………………
 
Yılbaşı olduğu için özellikle temas etmek istediğim bir diğer konunun da şans oyunlarına harcanan paraların artmasıdır. Geçimini sağlayamayan, işsiz kalan, perişan hale düşen insanların, Milli Piyango, bilmem internetten şu şu siteden oyunlarla “belki bir kere vururum, bütün problemlerim çözülür” zannederek maalesef, milyarlarca lirasını şans oyunlarına ayırdığını söylemek istiyorum.
Şans oyunlarına harcanan para miktarında son 3 yılda 6,2 nispetinde bir artış meydana geldiğini ve şans oyunlarından dolayı sıkıntıya düşen insanların sayısının her geçen gün arttı
 
Bu durum ülkemizde ayrı bir krizin başlangıcı olarak görülmelidir. Bir diğer durum maalesef, İşsizlik Fonu’nda 2014 yılında 37,7 milyar dolar seviyesinde olan rakam, bugün 7,3 milyar dolar seviyesine gerilemiş. Korkunç bir şey! Para bitiyor, bitince ne olacak? Sadece para basıp, piyasaya sürecekler! Maalesef en büyük hazinemiz olan gençliğimiz de bir ümitsizlik havasına girdi.
 
Tarım ve hayvancılık da can çekişiyor. Doğayı tahrip ettik, ümit neye kaldı? Gaza! Şimdi gaza geliyoruz. Öyle bir havaya girdik ki, ooo birdenbire, tam seçime 6 ay kala Karadeniz’de bulduğumuz gaz, milyarlarca dolara tekabül ediyor. 30 yıl bize yetecek, 1 trilyon dolarlık gaz rezervi bulmuşuz!
 
Peki bundan önce bulduklarımız? Doğu Akdeniz’de, Ege’de, birçok yerde biz gaz ve petrol bulmuştuk, ne oldu onlara? Tarihe karıştı! Şimdi yeni gaz. Bizim de milletimize söyleyeceğimiz şey; arkadaş sakın ola gaza gelmeyin!
 
Bizim Türkiye’mizde; okula aç giden evlatlarımız, gelecek ümidini kaybetmiş ve ülkesine küsmüş gençlerimiz, emeklerinin karşılığını alamayan ve yalnızca günü kurtarmak için yaşamak zorunda bırakılan çalışanlarımız, sofrasına koyduğu tabağı doldurmakta zorlanan ev kadınlarımız, siftah yapmadan kepenk indiren esnafımız, masraflarına yetişemediği için tarlasını süremeyen çiftçimiz ve hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalan besicilerimiz, çocuğuna bebek bezi alamayan gözü yaşlı annelerimiz, evine erzak alamayan mahcup babalar ve ailesine yük olmamak için üniversiteyi bırakmak zorunda kalan öğrencilerimiz, adaletsizlikten, hukuksuzluktan usanan 85 milyon insanımız var.
  
Yaşanan tüm olumsuzlukları Cenâb-ı Hakk’ın izni ve milletimizin desteğiyle; yeni yılda adaletsizliğe, haksızlığa ve hukuksuzluğa son verecek, ekonomik olarak ülkemizi yeniden ayağa kaldıracak, eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye ülkemizin tüm problemlerine hızlı ve kalıcı çözümler üretecek, şahsiyetli bir dış politika ile bölgemizde ve yeryüzü üzerinde huzur, güven ve barış iklimini tesis edeceğiz.
 
Kararlıyız ve hep birlikte başaracağız!
Yeni Yüzyıl”ımızın ülkemize yaraşır bir asır olması için aynı inanç, azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnanıyoruz ki; bugün itibariyle artık Türkiye’de bir dönem kapanmış ve yeni yıl ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Bu yeni başlangıcı, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimler sonucunda taçlandıracak ve “Ben’den Biz’e giden yolu” hep birlikte inşa ederek, siyasi ve toplumsal hayatımıza yeni bir nefes aldıracağız.
Şimdi zaman, hep birlikte umudu büyütme zamanıdır!
Bu duygu ve düşüncelerle; siz kıymetli vatandaşlarımızın yeni yılını tebrik ediyor, 2023 yılının ülkemize, bölgemize ve tüm insanlığa adalet, huzur, barış ve refah getirmesini temenni ediyorum.
 

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın ÇEVİK

Aydın ÇEVİK

DİĞER YAZILARI İslam’ın emrettiği beş temel esastan biri de zekâttır Ramazan sevinci "Mülk Sûresinden Mesajlar" "Rahmet ve Mağfiret İklimi: Üç Aylar" "Evliliklerimiz Kolay Olsun" Ezan ve Kurban Önce Rabbini Razı et!... Toplumsal Huzurun Kaynağı Yolculuk Çok Kısa ​Onurlu bir destan 50 Soru 50 Cevap -7- 50 Soru 50 Cevap -6- 50 Soru 50 Cevap -5- 50 Soru 50 Cevap -4- 50 Soru 50 Cevap -3- 50 Soru 50 Cevap -2- 50 Soru 50 Cevap -1- Günahlardan arınma ayı:RAMAZAN Üç ayların manevi gölgesi Engelleri Sevgiyle Aşalım Şiddet İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz Afetler Hepimizi Derinden Üzmektedir Kurban ibadeti ve Kurban bayramı önemi İslam medeniyeti, merhamet ve güzel ahlak Filistin ve Kudüs Meselesine Genel Bir Bakış Ramazan Bayramı bu yılda mahzun… Hüznü de sevinci de bir arada yaşıyoruz Göç ve Çarpık Kentleşme Medya Üzerinden Yapılan Algı İfsadı Ekonomik ve Sosyal Yapının Bozulması Ahlaki Bozulmanın Aile Üzerindeki Etkileri Aile Yapısı ve Etki Analizi Aile, Temel Yapı Taşıdır O, Allah’ın varlığa merhametinin bir tecellisidir Maskeler Virüs Yaymasın Faizin propaganda şekli!.. Neymiş efendim idam cezası kaldırılmış! Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-2- Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-1- 15 Temmuz, onurlu bir destanın adıdır Vedalaşmanın hüznünü yaşıyoruz Kadir gecesini hep birlikte idrak ve ihya edeceğiz Duygusal bir hikaye.. Tüm evlatlara ithaf olunur..!!! Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Rabbimizin engin rahmetine sığınalım Hayat durgun bir nehre dönüştü İnsanlık ders almayacak mı? Erbakan Hocayı anlamak 3 Erbakan Hocayı anlamak 2 Erbakan Hoca’yı anlamak İlhakın adı, sözde barış planı Depremle birlikte ülke gündemi birden değişti Eleştirinin, aykırı bir yorumu Dur daha bitmedi! ​Aile çökerse toplum da çöker...3 Aile çökerse toplum da çöker...2 Aile çökerse toplum da çöker... Kural yok... Evin mahremi olmak Neden böyle oldu? Muhteşem bir yazı... Neden böyle oldu? Ya kurgu ya gerçek yoksa her şey geçecek Hakiki bir ‘var olma’ mücadelesi ​Regaip Gecesi ve Fazileti Eşitsizlik sorunu İnsanlığımız yok oluyor Ruh sağlığı yasası ​Milli Piyango illeti ​Kaç dostunuz var ? Adalet Alkol aklımızı başımızdan alır Türkçedeki yabancı kelime ve sözcükler ​Dizilerin Hayatımıza Etkisi Eğitim anlayışımız Dilin önemi ve dilimize sahip çıkalım
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA