DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın ÇEVİK
Aydın ÇEVİK
Giriş Tarihi : 17-01-2021 18:11

Göç ve Çarpık Kentleşme

Türkiye’de 1950’li yıllarla birlikte giderek yoğunlaşan iç göç sürecinde kent yoğunluğu hızla artmıştır. Sanayi ve hizmet sektörlerinde toplam üretim payının yükselmesi ve bu sektörlerde istihdamın artması ile kentler daha da önem kazanmıştır. Bu durum, kentsel yerleşim yerlerindeki aile kurulma sürecini kırsal yerleşim yerlerindeki aile kurma sürecinden farklılaştırmıştır. Ailelerin kurulmasında eğitim seviyesi ve özellikle mülkiyet sahibi olma gibi hususiyetler önem kazanmaya başlamıştır.

Göç sebebiyle kontrolsüz büyüyen şehirler çarpık kentleşmeyle beraber çarpık kişilikler de üretmiştir. Modern hayatta tüketimin bir kültüre dönüşmesi ve ekonomik özgürlüğün sınırları zorlayan bir bozguna kapı aralaması, aile açısından ciddi bir risk oluşturmuştur.

Çocuklarımızın zaman geçirdikleri yerler “Ben” idrakimizi karşılamamaktadır. Mekânlarımız, şehirleşmemiz bizi muhafaza edecek şekilde değil, dönüştürecek şekilde kurgulanmaktadır. Şehir, insanların düşüncelerini şekillendirir. Bu yönü ile milletimiz şehirlerinden olumlu olarak beslenememektedir. Şehirlerin sosyal mekânlarına ek olarak sosyal altyapı yetersizliği de aile olgusunu etkilemiştir.

İmar politikaları komşuluk ilişkilerini zedelemektedir. Yaşam kalitesinin yüksek olduğu ülkelerde çok katlı binalardan vazgeçilirken biz de çıkar ekonomisine dayalı binalar kültürel doku düşünülmeden inşa edilmektedir.

Çalışma Hayatının Zorlukları
Toplum içinde belli bir iş bölümüne dayanan çalışma hayatı günümüzde bazı özel koşul gerektiren alanlar hariç erkek-kadın statüsünden bağımsız olarak ilerlemektedir. Buna bağlı olarak aile içi dinamiklerde de farklı dönüşümler yaşanmaktadır.

Çalışma hayatının aileyi etkileyen en önemli noktası ise kadının tam zamanlı olarak çalışması mevzuudur. Bu konu kapsamında özellikle şu tespitler önem arz etmektedir:

• Kadının tam zamanlı çalışması, bütün gün yorulması, akşam eve geç saatte gelmesi kadının fıtri olarak yoran, yıpratan bir mevzudur. Bu durum kadını psikolojik olarak etkilemektedir. Bu aileye olumsuz olarak yansımaktadır

• Kadının tam zamanlı çalışması, çoğunlukla dar gelirli ailelerde eşin asgari ücretle veya daha düşük maaşla çalıştığı yapılarda görülmektedir. Böyle durumlarda kadın, istemese de düşük ücretlerle çalışmak durumuna itilmektedir. Bu da ailede eşler arası ve çocuklara yansıyan sıkıntıları doğurmaktadır.

• Kadının tam zamanlı çalışması ailede rol çatışmasına sebebiyet vermektedir.

• Kadının tam zamanlı çalışması aile fertlerinin akrabalık ilişkilerini ve sosyalleşmesini zayıflatmakta ve tatil anlayışını değiştirmektedir.

• Kadının tam zamanlı çalışması çocukların bakıcı veya kreşlerde büyümesini tetiklemekte ve buda küçük yaşta çocuğun anne-babadan ayrı, sevgi ve kültür bağından uzak kalmasına sebebiyet vermektedir.
NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın ÇEVİK

Aydın ÇEVİK

DİĞER YAZILARI İslam’ın emrettiği beş temel esastan biri de zekâttır Ramazan sevinci "Mülk Sûresinden Mesajlar" "Rahmet ve Mağfiret İklimi: Üç Aylar" "Evliliklerimiz Kolay Olsun" Ezan ve Kurban Önce Rabbini Razı et!... Toplumsal Huzurun Kaynağı Yeni bir yıl, yeni umutlar demektir Yolculuk Çok Kısa ​Onurlu bir destan 50 Soru 50 Cevap -7- 50 Soru 50 Cevap -6- 50 Soru 50 Cevap -5- 50 Soru 50 Cevap -4- 50 Soru 50 Cevap -3- 50 Soru 50 Cevap -2- 50 Soru 50 Cevap -1- Günahlardan arınma ayı:RAMAZAN Üç ayların manevi gölgesi Engelleri Sevgiyle Aşalım Şiddet İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz Afetler Hepimizi Derinden Üzmektedir Kurban ibadeti ve Kurban bayramı önemi İslam medeniyeti, merhamet ve güzel ahlak Filistin ve Kudüs Meselesine Genel Bir Bakış Ramazan Bayramı bu yılda mahzun… Hüznü de sevinci de bir arada yaşıyoruz Medya Üzerinden Yapılan Algı İfsadı Ekonomik ve Sosyal Yapının Bozulması Ahlaki Bozulmanın Aile Üzerindeki Etkileri Aile Yapısı ve Etki Analizi Aile, Temel Yapı Taşıdır O, Allah’ın varlığa merhametinin bir tecellisidir Maskeler Virüs Yaymasın Faizin propaganda şekli!.. Neymiş efendim idam cezası kaldırılmış! Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-2- Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-1- 15 Temmuz, onurlu bir destanın adıdır Vedalaşmanın hüznünü yaşıyoruz Kadir gecesini hep birlikte idrak ve ihya edeceğiz Duygusal bir hikaye.. Tüm evlatlara ithaf olunur..!!! Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Rabbimizin engin rahmetine sığınalım Hayat durgun bir nehre dönüştü İnsanlık ders almayacak mı? Erbakan Hocayı anlamak 3 Erbakan Hocayı anlamak 2 Erbakan Hoca’yı anlamak İlhakın adı, sözde barış planı Depremle birlikte ülke gündemi birden değişti Eleştirinin, aykırı bir yorumu Dur daha bitmedi! ​Aile çökerse toplum da çöker...3 Aile çökerse toplum da çöker...2 Aile çökerse toplum da çöker... Kural yok... Evin mahremi olmak Neden böyle oldu? Muhteşem bir yazı... Neden böyle oldu? Ya kurgu ya gerçek yoksa her şey geçecek Hakiki bir ‘var olma’ mücadelesi ​Regaip Gecesi ve Fazileti Eşitsizlik sorunu İnsanlığımız yok oluyor Ruh sağlığı yasası ​Milli Piyango illeti ​Kaç dostunuz var ? Adalet Alkol aklımızı başımızdan alır Türkçedeki yabancı kelime ve sözcükler ​Dizilerin Hayatımıza Etkisi Eğitim anlayışımız Dilin önemi ve dilimize sahip çıkalım
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA